Klokt och nödvändigt

Ledare
PUBLICERAD:
Utbildningsminister Anna Ekström (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelar att gymnasieskolorna i landet rekommenderas att gå över till fjärr- och distansundervisning från och med måndag 7 december.
Foto: Jessica Gow/TT
Regeringen stänger landets gymnasieskolor fram till jul. I stället ska undervisningen resten av höstterminen ske på distans. Beslutet kom inte överraskande, men är klokt med tanke på smittspridningen.

Antalet smittade är rekordstort och trycket ökar på sjukhusen. Allt som kan göras för att bromsa smittspridningen är välkommet. Att gymnasieskolorna går över till fjärrundervisning de sista veckorna före jullovet är ett bra sätt.

Det minskar trängseln i kollektivtrafiken och ger färre människor i rörelse. Det förutsätter dock att ungdomarna inte ser distansundervisningen som ett förlängt jullov med tillfällen att träffa kompisar och ordna fester.

Statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson uppmanade alla gymnasisterna att ta ansvar och sköta sig. Ja, det är nödvändigt att ALLA tar ansvar. Det du gör spelar roll.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.