S-tappet var väntat

Ledare
PUBLICERAD:
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad kan ta SCB:s mätning med ro.
Foto: Filip Erlind/TT
Socialdemokraterna tappar drygt fyra procentenheter i SCB:s stora partisympatimätning jämfört med i våras. Det var ett väntat tapp och ger ingen anledning till oro.

Siffrorna i våras på 33,7 procent var dopade, som de brukar bli för ett regeringsparti när landet är i kris. 29,4 procent är bättre än i SCB:s mätning för ett år sedan och en procentenhet högre än valresultatet.

Sossarna har tappat både till Vänsterpartiet och Moderaterna, som både seglar i lätt medvind. Det gör däremot inte Liberalerna, som fortsätter gå kräftgång. 3,0 procent är sämsta siffran någonsin och någon vändning är inte i sikte.

Annars är läget ganska stabilt i opinionsmätningarna. Det är inga snabba och dramatiska svängningar. Just nu skulle inte något av de traditionella höger- eller vänsterblocken få egen majoritet i ett extra val, så det lär vi tack och lov slippa.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.