Sabunis omöjliga uppdrag

Ledare
PUBLICERAD:
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni (L) ser ut att ha ett omöjligt uppdrag.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Liberalerna har ett svårt läge i opinionen. Partiledaren Nyamko Sabuni har det lika svårt. En allt djupare spricka i synen på Sverigedemokraterna gör det inte enklare. Vad är Liberalernas stora projekt som ska få partiet att lyfta? Svaret hänger i luften.

Det var jubel och optimism när Folkpartiet bytte namn till Liberalerna 2015. ”Nu är vi vad vi heter” löd en slogan, men sedan dess har partiet bara blivit allt mer otydligt och kluvet. Väljarna vet inte vad L står för.

Jan Björklund lovade sina söner att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, sydde ihop ett januariavtal med sossarna och tog sedan sin Mats ur skolan och avgick. Partiet tappade samtidigt sin hjärtefråga och nu undrar många vad Liberalerna prioriterar?

Sänkt skatt för de högst avlönade har de redan fått genom avskaffandet av värnskatten. Att de inte vill låta LO påverka framtidens arbetsrätt är också tydligt, vilket fick tidigare arbetsmarknadspolitiska talespersonen Gulan Avci att hoppa av. Att partiet vill ha kärnkraft och elvägar är också känt.

Efter Björklund kom Sabuni, som liksom flera i den nya partiledningen var motståndare till januariavtalet. Någon frälsare blev hon inte, snarast ett sänke. Hon får svaga förtroendesiffror och partiet nådde futtiga 2,7 procent i senaste mätningen från Svt/Novus.

Ett litet parti behöver enas för att överleva. Felmarginalen är liten och interna konflikter bör undvikas om målen ska nås.

Men det som sker nu inför öppen ridå är raka motsatsen. Två falanger är djupt oense om synen på januariavtalet. Sabuni har lovat att ge besked i regeringsfrågan ”i god tid” före valet 2022. När den tiden infaller är oklart.

Att läsa debattinläggen i liberala nyhetsmagasinet Nu är som att studera en patient med självskadebeteende. DN:s tidigare chefredaktör Hans Bergström skriver att det bara finns en möjlighet för Liberalerna att klara sig kvar i riksdagen, och det är att ”otvetydigt göra klart att partiet kommer att rösta för Ulf Kristersson som statsminister, så snart möjlighet gives”.

Han får mothugg av Olof Kleberg, tidigare chefredaktör på liberala Västerbottens-Kuriren, som inte tycker att Sabuni ska sätta ned foten i ”Sverigedemokraternas träskmark”.

48 medlemmar tror i ett upprop att de redan nu måste gå ut med att partiet vill tillhöra borgerligheten efter nästa val. 83 medlemmar kontrar med att januariavtalet är bra och är förbluffade över att partikollegor redan nu, ett år före landsmötet nästa höst, kräver att partiet ska välja M och KD som partners (och få SD på köpet). De är rädda att den medkännande liberalismens existens i riksdagen i så fall är i farozonen.

Tom Cruise, alias Ethan Hunt, klarar alla omöjliga uppdrag i filmerna Mission Impossible, men fixar Nyamko Sabuni det?
Foto: Andrew Medichini

Så nu står Nyamko Sabuni där och vacklar mellan falangerna, där stridsyxorna snarast verkar slipas i stället för att läggas ner. Hon ser ut att ha fått ett omöjligt uppdrag.

I filmerna Mission Impossible löser det sig alltid för agenten Ethan Hunt. Tom Cruise gör rollen även i den sjunde filmen som spelas in nu och beräknas få premiär nästa år. Men Sabuni är ingen superhjälte så ett lyckligt slut är inte alls givet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.