• idag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -6°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Debatt: Rätten till abort gäller även Polens kvinnor

Debatt
PUBLICERAD:
"Vi måste på allvar ta itu med dessa kränkningar av grundläggande rättigheter och visa att vi står bakom de polska kvinnornas rätt till valmöjlighet", skriver Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).
Foto: Amir Nabizadeh/TT
De mänskliga rättigheterna i Polen har snabbt försämrats. Landet är på god väg att ha ett fullständigt abortförbud. I dag, torsdag, så röstar vi i Europaparlamentet om en viktig resolution som står upp för kvinnans rätt till abort. Kommer SD stödja polska kvinnors rätt till säkra och lagliga aborter?

För en månad sedan meddelade författningsdomstolen i Polen en dom som avsevärt inskränker kvinnors rättigheter och skulle innebära ett nästan fullständigt abortförbud. Polen har redan innan en abortlagstiftning som är bland de striktaste i Europa, och nu ville man strama åt rättigheten ytterligare och undanröja ett av de allra sista undantagen. Detta går helt emot de människorättsskyldigheter som unionens medlemsstater har – inklusive Polen.

Sträng abortlagstiftning leder oftast till en sak, och det är ett ökat antal osäkra aborter utförda i osanitära miljöer av folk utan tillräcklig kompetens, vilket utgör en extremt stor risk för kvinnans hälsa och kan lämna bestående men. Man beräknar att omkring 25 miljoner osäkra aborter utförs världen över varje år, med miljontals kvinnor som behöver uppsöka vård för allvarliga skador. En stor anledning till dessa skrämmande siffror är just restriktiva lagar. Detta är som vanligast i utvecklingsländer utan tillräckliga resurser, men sker likväl inom Europas gränser. Genom medlemskap i Europeiska unionen åtar man sig skyldigheten att skydda medborgarna och säkerställa deras rätt och frihet, ett ansvar som Polen tydligt avsäger sig i och med deras agerande. Gång på gång sker överträdelser av rättsstatsprincipen som totalt går emot allt vad EU:s värderingar försöker efterleva.

Ytterligare en komponent som bidrar till osäkra aborter är stigma och brist på utbildning. Även detta är något som Polen sysslar med – i våras diskuterade det polska parlamentet ett lagförslag som skulle innebära en kriminalisering av sexualundervisning, och orter som har infört sexualundervisning har mötts av kritik. För att unga ska kunna ta informerade beslut om sitt eget liv och sin hälsa är det högst nödvändigt att ha tillgång till rätt information – att göra sexualundervisning olagligt ökar avsevärt risken för oönskade graviditeter och smittspridning, vilket leder denna kontraproduktiva och onda spiral än längre ner.

Europaparlamentet har nu tagit fram en resolution om detta. Det är min djupaste förhoppning att detta resulterar i det enda rättvisa alternativet; att en stark majoritet av Europas politiker står upp för rätten till abort. Jag tar för givet att alla svenska parlamentariker röstar för. Sverigedemokraterna, vars polska systerparti PiS är de som infört landets hårdare lagstiftning, måste bekänna färg och våga stödja polska kvinnors rätt till säkra och lagliga aborter. Särskilt eftersom partiet nu påstår sig stå bakom den svenska abortlagstiftningen.

Nu måste vi se till att abortlagen inte inskränks ytterligare i Europa. Vi måste på allvar ta itu med dessa kränkningar av grundläggande rättigheter och visa att vi står bakom de polska kvinnornas rätt till valmöjlighet. Detta är en viktig fråga inte bara för Polen som land, utan för varenda en av unionens medlemsstater.

Abir Al-Sahlani (C)

Europaparlamentariker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.