Hoppa till huvudinnehållet

Äntligen händer det något

Publicerad:
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har äntligen fått med sig januaripartierna på att ändra den galna 180-dagarsregeln.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har äntligen fått med sig januaripartierna på att ändra den galna 180-dagarsregeln. Foto: Hanna Franzén/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Äntligen ändras den tokiga 180-dagarsregeln i sjukförsäkringen, men det satt hårt inne. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har lyckats få bångstyriga centerpartister och liberaler med på att inte utförsäkra långtidssjuka efter sex månader.

Socialdemokraterna har i flera valrörelser kritiserat alliansregeringens absurda rehabiliteringskedja som fortfarande finns kvar. Allra hårdast har kritiken varit emot 180-dagarsregeln. Efter så många dagar ska enligt nuvarande system en sjukskriven ”prövas mot hela arbetsmarknaden”, annars riskerar sjukpenningen att ryka.

Att de är bundna till hemorten av en familj hjälper inte. Att pröva mot vilket annat jobb som helst innebär att deras utbildning inte räknas. För välfärdens lågavlönade kvinnor är regeln ett hån. De kan inte söka ”hittepåjobb” varsomhelst i landet.

Coronapandemin har avslöjat hur urusel den svenska sjukförsäkringen är. Bara under september utförsäkrades 500 covidsjuka efter 180 dagars sjukskrivning.

Undersköterskan Christine Udding, 50 år i Kungälv, är ett av de mest omskrivna fallen. Hon ryckte in i våras och vårdade covidsjuka på en nyöppnad avdelning på Kungälvs sjukhus. Drabbades själv svårt av sjukdomen och fick syrgas. Hon drabbades av 21 olika symtom. Smärta i kroppen, svårt att andas, hög feber och mardrömmar. Hon har fortfarande svårt att koncentrera sig och är väldigt trött.

Men Försäkringskassan har meddelat att hon inte längre har rätt till sjukpenning. ”Det går inte att göra undantag från regeln att din arbetsförmåga ska bedömas i förhållande till arbeten som normalt förekommer på arbetsmarknaden”, skriver myndigheten i beslutet. Christine Udding är glasklar i vad som måste göras. ”Nu får regeringen ta tag i det här, de kan inte bara sitta där på sina arslen och inte göra nånting”, sade hon till Aftonbladet.

Fram till natten mot torsdag hade ingenting hänt. Jo, antalet utförsäkrade efter 180 dagar har ökat kraftigt, när Försäkringskassan skärpt kraven och kontrollen. För fem år sedan fick tio procent avslag på sin ansökan om fortsatt sjukskrivning, nu får 40 procent det hårda beskedet.

Shekarabi har upprepat att det krävs en politisk majoritet i riksdagen om det ska bli någon förändring. Motståndet från samarbetspartierna Centern och Liberalerna har varit hårt. Den är en obegriplig inställning och en obehaglig attityd mot de sjuka. Långtidssjuka ska inte pressas av orealistiska krav och kostnaden för staten att ge dem ett drägligt liv är inte särskilt stor.

Till slut mjuknade C och L tack och lov. Natten till torsdagen kom de överens med regeringen om att ändra de fyrkantiga reglerna våren 2021. Att öka ut antalet dagar från 180 till 365 gör det lättare för människor att behålla sin sjukpenning och kommer att ge människor en bättre chans att rehabiliteras och återgå i arbete. Frågan är hur de som redan utförsäkrats ska klara sig.

Shekarabi har lyckats rätta till ett av de värsta felen i sjukförsäkringen. Det finns dock mer att göra. Förhoppningsvis är det här bara början på arbetet med att återskapa en trygg och pålitlig sjukförsäkring.

Artikeltaggar

AftonbladetArdalan ShekarabiCenterpartietFörsäkringskassanLedareLiberalernaSocialdemokraterna