Hoppa till huvudinnehållet

Sluta krypa för friskolelobbyn

Publicerad:
Academedias skola Plusgymnasiet i Malmö stängde efter vårterminen 2017. Den gav inte längre nog mycket plus för ägarna.
Academedias skola Plusgymnasiet i Malmö stängde efter vårterminen 2017. Den gav inte längre nog mycket plus för ägarna. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Filippa Mannerheim är gymnasielärare i svenska och historia. I förra veckan anklagade hon i ett ursinnigt debattinlägg i Expressen alla partier för att ha svikit och förstört den svenska skolan. Hon krävde ett stopp för aktiebolagens expansion och att vinstpengarna ska tillbaka till skolan.

Vi är många som delar Mannerheims oro och ilska. Varför är Sverige det enda landet i världen som tillåter aktiebolag att driva offentligt finansierade friskolor med fritt vinstuttag? Hur kan vi tillåta att skattepengar som ska gå till barnens och ungdomarnas undervisning försvinner till riskkapitalbolag över hela världen?

Förklaringen är enkel. Friskolelobbyn är stark och har gott om pengar för att försvara skolaktiebolagens rätt. Borgerliga partier står stadigt kvar som friskolornas försvarare, trots att otroligt mycket har hänt sedan regeringen Carl Bildt öppnade för privatägda friskolor 1992.

Fortfarande odlar Bildt och andra borgerliga politiker myten att friskolor främst startas av idealister. ”De drivs av individer besjälade av viljan att göra en än bättre skola för både elever och lärare”, twittrade den förre M-ledaren för två år sedan.

Han kan gärna få förklara hur besjälad oljeshejkerna i Kuwait är av viljan att göra svensk skola bättre. Kuwaits statliga investeringsmyndighet är sjätte största aktieägare i Internationella Engelska Skolan (IES) av en anledning: största möjliga utdelning.

IES går strålande bra. Rörelseresultatet växte med 26,9 procent till 208,6 miljoner kronor 2018/2019. 46,5 miljoner kronor delades ut till ägarna. Svensk skola har, med Filippa Mannerheims ord, blivit ”en våt dröm för riskkapitalbolag”.

Ägarna ska skyddas från insyn och det får absurda konsekvenser. Centerledaren Annie Lööf kallade kravet på att offentlighetsprincipen ska gälla också för friskolor för ”hetsjakt på fri företagsamhet”.

Friskolorna och det fria skolvalet har slagit sönder den likvärdiga skolan. Segregationen ökar för varje läsår som går. Ojämlikheten växer också och 16 500 niondeklassare, alldeles för många, saknade behörig till gymnasiet i våras.

En statlig utredning föreslår nu förändringar för att göra skolan mer likvärdig. Till exempel genom att införa ett gemensamt skolval och förändra skolpengen som i dag överkompenserar friskolorna. Det har fått friskolorna att slå bakut i sina remissvar. Rör inte vår vinstmarginal som hindrar oss från att expandera, skriver de och underkänner hela utredningen.

Gunilla Svantorp (S), utbildningsutskottets ordförande, vill att borgerliga partier lyssnar mindre på friskolelobbyn.
Gunilla Svantorp (S), utbildningsutskottets ordförande, vill att borgerliga partier lyssnar mindre på friskolelobbyn. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det svåra nu är inte att ta fram bra förslag som skulle förbättra svensk skola, utan att få stöd för dem i Sveriges riksdag, skriver Gunilla Svantorp, ordförande (S) i riksdagens utbildningsutskott, i en replik i Expressen. Hon uppmanar borgerliga partier att lyssna mer på Mannerheims argument än på friskolelobbyn.

Det är en riktig och viktig uppmaning. Någon gång borde Liberalerna och Centerpartiet vakna och inse att det har gått för långt. De borde välja sida och ställa sig på elevernas och lärarnas sida i stället för att fortsätta krypa för friskoleföretagen. Vinstintresset måste bort från den svenska skolan.

Artikeltaggar

Annie LööfCarl BildtCenterpartietExpressenGunilla SvantorpIESKuwaitLedareLiberalerna