Hoppa till huvudinnehållet

Kommuner vill ha Arbetsförmedlingen vid gränsen

Publicerad:
Arbetsförmedlingen bör öppna ett kontor vid gränsen mot Norge anser Region Värmland och gränskommunerna.
Arbetsförmedlingen bör öppna ett kontor vid gränsen mot Norge anser Region Värmland och gränskommunerna. Foto: Peter Bäcker

Arbetsförmedlingen bör öppna ett kontor vid gränsen mot Norge.

Det anser Region Värmland och Eda, Torsby, Arvika och Årjängs kommun som nu har skickat en skrivelse till Arbetsförmedlingen i ärendet.

– Situationen i gränskommunerna är allvarlig med stor arbetslöshet och det finns tecken på att vi har ytterligare varsel att vänta. När den norska regeringen införde karantänplikt för inresande, tillfälliga gränskontroller och avrådde från att resa, innebar det i praktiken att gränsen mellan Norge och Värmland stängdes, säger Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Värmland, i ett pressmeddelande.

Restriktionerna runt gränsen har fått stora konsekvenser för den lokala ekonomin, för företag och för människorna som bor i gränstrakterna. Näringsidkarna där bidrar också med viktiga instegsjobb, inte minst för unga och nyanlända.

– Vi ser ett ökat behov av statlig närvaro i kommunerna längs gränsen. Vår förhoppning är att Arbetsförmedlingen har möjlighet att öka sin närvaro i gränskommunerna, genom egna kontor, statliga servicekontor eller på annat sätt. Vi måste samarbeta för att lyckas fånga upp och skapa trygghet för de människor som nu riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden, säger Stina Höök.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenÅrjängArvikaEda kommunNorgeNyheterRegion VärmlandStina HöökTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.