Hoppa till huvudinnehållet

Avslöjande: Kommunens julgåva till anställda kan bryta mot lagen

Publicerad:
Julgåvorna som Karlstads kommun och Region Värmland ska ge till sina anställd kan bryta mot upphandlingslagstiftningen.
Julgåvorna som Karlstads kommun och Region Värmland ska ge till sina anställd kan bryta mot upphandlingslagstiftningen. Foto: Christine Olsson/TT

Karlstad kommuns och Region Värmlands julgåvor till sina anställda kan vara olagliga. Detta eftersom både regionen och kommunen valt att direktupphandla gåvan.

Just nu utreds flera liknande fall av Konkurrensverket.

I slutet på oktober meddelade Region Värmland att samtliga dryga 8 000 anställda ska få en extra julgåva som tack för sina insatser under detta extraordinära år. Ett par veckor senare beslutade även Karlstads kommun att deras personal, med cirka 7 500 anställda, kommer att få en extra julklapp.

I båda fallen rör det sig om presentkort till ett värde av 1 000 kronor till varje anställd och i båda fallen rör det sig om ett avtal med de lokala centrumföreningarna, där Karlstads kommun går in och köper cirka 7 500 presentkort från Centrum Karlstad och Region Värmland köper dryga 8 200 presentkort från centrumföreningarna i Karlstad, Arvika, Säffle, Kristinehamn och Torsby.

Höga värden

Värdet på köpet av presentkorten uppgår alltså till dryga 7,5 miljoner kronor för Karlstads kommun och över 8,2 miljoner för Region Värmland, vilket normalt skulle betyda att det måste göras en konkurrensutsatt upphandling, eftersom gränsen för direktupphandling går redan vid 615 000 kronor.

Men både kommunen och regionen anser att man bara behöver upphandla dem man köper presentkorten av, inte presentkorten i sig. Och centrumföreningen i Karlstad tar till exempel bara tio kronor per förmedlat presentkort, vilket för såväl kommunen som regionen betyder en kostnad på under 100 000 kronor.

– Vi anser att det här är en förmedlingstjänst och att värdet är ringa. Därför har vi valt att direktupphandla, säger Pia-Britt Hildebrand, upphandlingschef på Region Värmland.

På ett liknande vis resonerar Gunilla Nilsson, HR-direktör på Karlstads kommun.

– Vi har gjort den bedömningen att det är en förmedlingstjänst, säger hon.

Skatteverkets regler

Enligt Gunilla Nilsson är det Skatteverkets tillfälligt förändrade regler gällande gåvor till anställda som gjort att man valt den här modellen. Enligt de tillfälliga corona-reglerna så är det skattefritt att lämna en gåva på upp till 1 000 kronor till anställda.

En gåva som lämnas i reda pengar är däremot inte skattefri.

– Det är ju två syften med detta, dels att kunna ge en gåva till våra anställda som slitit hårt och dels att kunna gynna det lokala näringslivet, säger hon.

Men skatteregler är en sak och Lagen om offentlig upphandling, LOU, är en annan. Och att regionens och kommunens upplägg följer upphandlingslagstiftningen är långt i från självklart.

Utreds av verket

På Konkurrensverkets enhet för otillåtna direktupphandlingar håller enhetschefen Malin de Jounge för närvarande på och granskar just den här typen av direktupphandling, eftersom många kommuner runt om i landet har tänkt i precis samma banor som man gjort i Värmland.

– Vi har sett liknande upplägg på flera håll och har valt att utreda om detta är någonting som behöver upphandlas eller inte. Det kan bero lite på hur man har valt att genomföra det, säger hon.

Malin de Jounge vill inte förekomma verkets egen utredning, men hon konstaterar att syftet att gynna det lokala näringslivet knappast är förenligt med upphandlingslagstiftningens intentioner.

– Nej, snarare tvärt om. Regelverket syftar ju till att man ska konkurrensutsätta mer och vidga kretsen av potentiella leverantörer så mycket som möjligt.

Har upphandlat själva

På en annan avdelning – enheten för allmän upphandlingstillsyn – sitter Ann Fryksdahl som för ett par år sedan tog fram en rapport om mellanhänder i upphandlingsärenden. Hon har inte själv tittat på just fallet med julgåvorna, men hon kan konstatera att det inte går att välja att bara upphandla en del av köpet och strunta i att upphandla det stora beloppet – nämligen kostnaden för själva presentkorten.

– Man kan inte bara upphandla förmedlaren av presentkorten, utan man måste se till den huvudsakliga delen av upphandlingen, säger hon.

Ann Fryksdahl poängterar också att även Konkurrensverket ger julgåvor till sina anställda i år med anledning av de ändrade skattereglerna.

– Och vi har valt att upphandla det.

Fotnot: En kommun eller region som bryter mot upphandlingslagstiftningen kan drabbas av ett så kallat upphandlingsvite. Det vitet uppgår till maximalt tio procent av det totala värdet på upphandlingen. I Karlstad kommuns fall handlar det alltså om cirka 750 000 kronor i vite.

Artikeltaggar

Centrum KarlstadEkonomiGunilla NilssonKarlstads kommunKarlstads kommunKonkurrensverketNyheterPia-Britt HildebrandRegion VärmlandSkatteverketVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.