• idag
  19 jan
  -0°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Varför är vi svenskar så sena?

Ledare
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfvens höll ett nytt ödesmättat tal till nationen på söndagskvällen.
Foto: Fredrik Ståhl/Regeringskansliet
Statsminister Stefan Löfven höll ett kort och ödesmättat tal till nationen på söndagskvällen. Budskapet är att alla måste göra mer och att många i höst har slarvat med att följa råd och rekommendationer. Vi, tillsammans, kommer att stå pall, uppmanade han ändå hoppfullt.

Det var väntade och hårda allvarsord över en utveckling som tyvärr på många sätt går åt fel håll. Faran ökar, och med den antalet som kräver intensivvård och som kommer att avlida. Uppmaningen är att enbart träffa människor du bor med.

Han hyllade vårdpersonalen som sannolikt snart står inför en ny puckel med svårt sjuka, men han kunde gärna ha sagt något mer om alla andra som inte kan jobba hemifrån. Pandemin är en klassfråga, där lågavlönade butiksbiträden, hemtjänstens undersköterskor och lokaltrafikens busschaufförer utsetts mest för smittorisker. De måste träffa fler utanför hushållet.

Löfven manade till nationell samling och talade om att ”vi” är starkare än viruset. Men den politiska enigheten om det svenska vägvalet försvinner så fort utvecklingen går åt fel håll.

En färsk OECD-rapport om hur 35 medlemsländer i Europa hanterat pandemin ger kritikerna vatten på sin kvarn. Sverige är sämst av alla på att isolera sig, sämst på att få ned smittan och sämst på att skriva ut patienter från intensivvården, sammanfattar journalisten Emanuel Karlsten.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att OECD:s rapport som placerar Sverige sist bland 35 länder är mer spännande än bekymrande.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att rapporten är spännande mer än bekymrande.

– Man har inte tagit med kontexten bakom, säger Anders Tegnell i en intervju med Karlsten.

Nej, och kontexten komplicerar givetvis bilden, men nog är det bekymmersamt att Sverige i förra veckan hade 626 döda per en miljon invånare, Norge bara 56. Skillnaden mellan två likartade grannländer är enormt stor och dödstalen mer än tio gånger högre här. Att det handlar om ett misslyckande med hittills över 6 400 döda går inte att förneka.

Beror det på att vi har så olika resemönster jämfört med norrmännen? Spelar den svenska förvaltningsmodellen med 21 självständiga regioner och 290 kommuner en viktig roll? Hindrade grundlagen regeringen från att vidta hårdare åtgärder? Klarar vi inte vår frihet under ansvar?

Hur mycket handlar om en sönderprivatiserad vård och omsorg, där aktiebolagen enligt lag ska ha vinst som primärt mål? Vilken betydelse hade bristande hygienrutiner och det stora antalet tillfälligt och dåligt utbildade anställda inom äldreomsorgen? Och vad innebar de avvecklade beredskapslagren med skyddsutrustning?

Eller spelar det roll att Norge stängde ned det mesta 12 mars? Stoppade fjällanläggningarna tidigt när Sverige höll öppet ända fram till påskveckan. Sverige har varit sena med flera sådana beslut.

Gruppen The Mamas firar vinsten i Melodifestivalen 2020 efter att ha uppträtt inför 25 000 åskådare gånger tre i Friends Arena.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Var det till exempel så klokt att genomföra finalen i Mello i början av mars med 75 000 besökare från hela landet i Friends Arena när regeringen en dryg månad tidigare förklarat coronaviruset för en samhällsfarlig sjukdom?

Kanske skulle förbudet att servera alkohol efter klockan 22 införts betydligt tidigare än den här helgen? Kanske skulle Stefan Löfven ha hållit sitt andra tal till nationen och infört de hårdare restriktionerna redan i september? Sverige har varit sena även med smittspårning och testning.

Det är lätt att vara efterklok och coronakommissionen har en viktig uppgift att granska hur Sverige har hanterat pandemin. Att ändra grundlagar och organisera om hela samhället är inte gjort i en handvändning utan kräver tid.

Tre olika vaccin är på gång och det är ett ljus i tunneln.
Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns dock ljus i tunneln. R-talet som visar hur många som smittas sjunker. Flera vaccin är på gång efter årsskiftet, även om det dröjer innan alla som vill är vaccinerade.

Tills vidare gäller bara en sak och det är att följa statsministerns raka och enkla råd som mest liknar en order: Ställ in, boka av, skjut upp.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.