• idag
  18 jan
  -2°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.1 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Slarva inte bort älvutsikten

Insändare
PUBLICERAD:
"Förtätningen är en förbannelse, och bebyggelse i Tingvallastaden förändrar stadsbilden och miljön för minst hundra år framåt."
Foto: Peter Bäcker
I en debattartikel under rubriken ”S: Resecentrum får inte falla igen” i VF den 12 november skriver fyra ledande socialdemokrater bland annat:

"Bilarna blir allt mer miljövänliga så man kan inte ensidigt hävda att de måste bort ur centrum av miljöskäl. Däremot tar de mycket utrymme så oavsett hur de drivs så ska de inte köra eller parkera på de mest attraktiva gatorna och inte heller parkera längs med älven. Älvutsikten är till för människorna och inte bilarna."

Det är glädjande att dessa politiker, som kan tänkas ha ett inflytande över stadsplaneringen i Karlstad, värnar om medborgarnas tillgång till ”de mest attraktiva gatorna” och älvutsikten. Vilka gator som avses och på vilket sätt de är attraktiva framgår inte och inte heller hur de ska användas. Ett klarläggande vore på sin plats.

När det gäller artikelförfattarnas syn på älvutsikten finns det anledning till oro. Det är här fråga om politiker som utan att tveka kan bevilja bygglov för stora hus intill Klarälven i centrala Karlstad. Det ger boende i ett sådant hus en fantastisk älvutsikt. Men alla andra då? Om de öppna ytor bebyggs, som idag finns närmast älven, blockeras utsikten från befintlig bebyggelse liksom älvutsikten från markplanet på det som idag kan anses vara ”attraktiva” gator eller parkeringsplatser. Däremot skulle det ge en handfull boende i ett eventuellt nybyggt hus, tillgång till älvutsikt på bekostnad av alla andra kommuninvånare och besökare i Karlstad. En parkeringsplats eller gatuparkering ger däremot många tusen människor tillgång till älvutsikten varje år, dels genom att befintlig bebyggelse inte skyms och dels genom att de som parkerar sina bilar faktiskt också ser älven, utan att det står ett hus i vägen. Det betyder att parkeringsplatsen och gatuparkeringen är bättre än bebyggelse utifrån de kriterier som artikelförfattarna själva ställer upp.

Förtätningen är en förbannelse, och bebyggelse i Tingvallastaden förändrar stadsbilden och miljön för minst hundra år framåt. Det finns därför anledning att stoppa alla sådana eventuella planer och att föra en bred diskussion om bebyggelse, trafik och miljö i Karlstad innan det är för sent. Till Karlstads fördelar hör inte minst tillgången till öppna ytor, och det faktum att älvutsikten i huvudsak inte blockeras av byggnader. Det är en tillgång som inte får slarvas bort.

Anders Magnusson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.