• idag
  19 jan
  -0°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Trump vet att han förlorat

Ledare
PUBLICERAD:
Vid en pressträff i torsdags fortsatte Trumps advokater Rudy Giuliani och Sidney Powell att hävda att Donald Trump egentligen vann presidentvalet över Joe Biden – och påstod, helt utan bevis, att fusket organiserats i Venezuela, Kuba och Kina.
Foto: Jacquelyn Martin
Vad får en valförlorare att trumma på om valfusk i veckor efter valet avgjorts? Gissa en gång. Det handlar förstås om pengar.

På tisdag är det tre veckor sedan Donald Trump förlorade presidentvalet. Sedan dess har inga bevis för valfusk presenterats, inga stämningsansökningar Trumps gäng lagt i ifrågasatta delstater vunnits och inga röster har slängts ut.

Till och med tv-stationerna med nära kopplingar till republikanerna har sedan länge börjat kalla Joe Biden för ”president-elect” och gjort det klart för sina tittare att även om påståenden om att ”döda” röstat i valet eller att det avlagts fler röster än det finns boende i valkretsen låter väldigt kittlande, så ligger det inte någon sanning i anklagelserna om valfusk.

Ändå fortsätter Trumps gäng i oförminskad takt att trumma ut budskapet om hur demokraterna håller på att stjäla presidentvalet. Varför?

Inte för att Trump, hans barn eller advokater på riktigt tror att Trump fick flest röster i valet. Inte för att de heller tror att de kan manipulera fram en valseger genom att få röster på Biden utslängda.

Nej, det kan vara lite svårt att fatta när man ser pressträff på pressträff med Trumpfolket hävda det – och presidenten själv gapa om det flera gånger per dag i sociala medier. Men de vet att det är kört.

Men de vet också att så länge de kallar till pressträffar på bästa sändningstid för att gapa om att de inte ger upp och om att demokraterna tänker stjäla valet med fusk, så kan de fortsätta pumpa ut mejl till sympatisörer om att de måste skicka in pengar för att fajten mot denna ”oförrätt” ska kunna fortsätta tas.

Och det är det allt till slut bottnar i. Pengar.

Den första veckan efter valet skickade man från Trumps valorganisation ut praktiskt taget ett tiggeribrev i timmen till sympatisörer som satt upp sig på mejllistor. Under veckorna som följt har man inte växlat ner alls. Varje liten Trumpväljare ska övertygas om att just deras pengagåva på 10 eller 20 dollar – men gärna mycket, mycket mer – är skillnaden på om demokraterna ska lyckas stjäla valvinsten eller inte.

Men det är inte ens till överklaganden av rösträkning, advokater eller för att driva teserna om valfusk i rätten pengarna går, utan ner i Trumpgängets fickor.

Nyhetsbolaget Reuters avslöjade häromveckan att det finstilt i mejlen till Trumpväljarna framgår att alla pengar en enskild donator ger under 8000 dollar, motsvarande 75 000 svenska kronor!!, inte alls går till valstriden utan till kampanjorganisationen som praktiskt taget har helt fria händer att spendera dem som de vill.

Det säger sig självt att många skulle ha svårt att hålla emot om det var så enkelt att fixa sig en extrainkomst om miljontals kronor på kort tid genom att underblåsa väljares misstro och hat mot politiska meningsmotståndare och myndigheter. Och då är Trump sedan länge expert på just detta.

Så även om det till sist inte påverkar valutgången i detta presidentval kommer det att påverka och förstärka hur miljontals amerikaner – och säkerligen även många svenska SD-sympatisörer här hemma – ser på rättsväsendet och offentliga myndigheter framöver. Att man genom att så misstro kan tjäna både lojalitet och grova pengar är det tyvärr inte bara Trump som fattar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.