• idag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -6°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Debatt: Hjälpen måste komma i tid

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Deje bör få en stationerad ambulans bör placeras i Deje, anser Per Lawén (S), kommunstyrelsens ordförande i Forshaga och Maria Norell, ordförande Socialdemokraterna i Ullerud-Forshaga.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En dag när du sitter och sörplar i dig ditt morgonkaffe får du plötsligt en stark smärta i bröstet. Varje sekund är viktig, 112 rings och ambulansen är på väg. Minuterna går och kaffet blir kallare och kallare, när kommer ambulansen?

Beroende på vart vi bor finns olika responstider för ambulans. Detta är inget konstigt, Värmland är stort och regionen försöker självklart att förlägga våra ambulanser och helikopter så klokt som möjligt, för att få så bra tider som möjligt i hela Värmland.

Den primära uppgiften är att rädda liv. Ambulanssjukvården har en livsviktig roll för akut sjuka och skadade patienter. Tiden från skadetillfället till att patienten kommer under kvalificerad vård är direkt relaterad till överlevnad. Även vid hjärtinfarkt och stroke är tiden fram till sjukhusvården avgörande för patientens framtida livskvalitet.

Vad är en rimlig responstid för en ambulans för att nå fram till en patient med ett akut livshotande tillstånd? Ja i Värmland har vi för närvarande ett genomsnitt på cirka 15 minuter. Men här spretar det betydligt mellan de bästa tiderna och de sämsta.

I områden med gles bebyggelse och stora geografiska täckningsområden kan det ibland dröja väldigt länge för en ambulans att komma till platsen, men det kan också, vilket är mer förvånande även handla om områden relativt nära ett sjukhus.

Ett par exempel från några av de kommuner som förra året hade de sämsta responstiderna i minuter, Eda 27,1. Forshaga 23,7 och Grums 22,0. Dessa tider kan ställas mot de kommuner som hade de bästa responstiderna, Kristinehamn 10,3. Arvika 11,9 och Filipstad 12,2 .

Skillnaderna är alltså mer än dubbelt så lång tid mellan de sämsta och de bästa. Detta finns det naturligtvis svar på, men det förbättrar ju inte förhållandet i sig. Tyvärr förbättras inte heller responstiderna, de går i motsatt riktning i flertalet av Kommunerna, och detta borde därför analyseras djupare.

En av kärnfrågorna för en rättvis vård är kvalitén på tillgängligheten. Hur lång tid är det rimligt att svårt sjuka och skadade patienter ska vänta på en ambulans? Frågan har aktualiserats i flera utredningar och det är därför positivt att Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna nu föreslår en satsning på en förstärkt ambulanssjukvård med 100 miljoner kronor 2021. Anledningen är att staten vill att ambulanssjukvården ska göras mera jämlik och effektiv över hela landet. Pengarna ska därför gå till att stärka ambulanssjukvården för en god och nära vård.

En väl fungerande ambulanssjukvård bygger på förutsättningen att patientens medicinska behov säkerställs och att allmänhetens förväntningar och krav blir tillgodosedda. Ett mycket viktigt led i detta är då det samarbete som redan idag görs gällande IVPA-larm (i väntan på ambulans), mellan regionen och räddningstjänsterna i Värmland.

En annan viktig del är att vi ökar resurserna genom fler ambulanser och därmed effektiviserar akutberedskapen i hela länet. Regionen har också påbörjat ett arbete i syfte att optimera resurserna, vilket det givetvis är angeläget att gå vidare med.

Varje år utför ambulanssjukvården drygt 45 000 uppdrag i hela Värmland. Verksamheten omfattar tolv ambulansstationer och är uppbyggd för att möta de behov som demografi och geografi ställer. En utökning av verksamheten med ex. en Ambulans i Deje skulle sannolikt bidra till adekvat bättre inställelsetider och därmed kunna rädda fler liv. Det gäller ju att kunna nå så många värmlänningar som möjligt på kortaste tid.

Det är nu dags att Värmland tar ett helhetsgrepp om ambulanssjukvården och formulerar tydliga mål och krav på verksamhetens uppdrag. I de målen bör tillgängligheten vara en viktig faktor. En Värmlänning ska kunna känna sig trygg att hjälpen kommer i tid, oavsett om man bor på landsbygd, mindre tätort eller i stad.

I Deje finns redan idag en räddningsstation som på ett mycket positivt sätt tryggar våra invånare på olika sätt. En utbyggnad och komplettering av verksamheten skulle innebära klara förbättringar för upptagningsområdet. Av de riktade medel som staten nu tillskjuter bör därför Forshaga kommuns invånare se fram emot en stationerad ambulans. Då har vi tagit avgörande steg för en god och nära vård i Värmland!

Per Lawén (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Forshaga

Maria Norell

Ordförande Socialdemokraterna i Ullerud-Forshaga

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.