Hoppa till huvudinnehållet

Låt inte diktatorn glänsa

Publicerad:
Reporter Peter Franke
Peter Franke
peter.franke@vf.se
Nej, låt inte odemokratiska ledare som Aleksandr Lukasjenko och Vladimir Putin glänsa vid OS och VM.
Nej, låt inte odemokratiska ledare som Aleksandr Lukasjenko och Vladimir Putin glänsa vid OS och VM. Foto: Alexei Nikolsky

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ännu har inte Internationella ishockeyförbundet (IIHF) bestämt om diktatorn och hockeyälskaren Aleksandr Lukasjenko ska få arrangera VM våren 2021. Hur svårt kan det vara att säga nej? Ett VM i Belarus vore en osmaklig gåva till en president som just nu dödar och slår ner sitt eget folk.

Protesterna efter det riggade presidentvalet i augusti fortsätter vecka efter vecka. Regimen slår brutalt ner även fredliga demonstranter.

Roman Bondarenko, 31, protesterade när regimens utsända rev ner vitröda tygdekorationer, symbolen för motståndet. Han slogs ner, fördes till en polisstation där han misshandlades så svårt att han sedan avled på sjukhus. Dimitrij Baskov, ordförande i Belarus ishockeyförbund och nära vän till president Lukasjenko, misstänks för delaktighet i dödsmisshandeln.

Sörjande människor samlade på platsen där Roman Bondarenko misshandlades av säkerhetspolis i förra veckan.
Sörjande människor samlade på platsen där Roman Bondarenko misshandlades av säkerhetspolis i förra veckan.

Tjeckiens hockeyförbund tvekar att delta om VM blir kvar i Belarus huvudstad Minsk. Lettland som skulle dela på värdskapet med Belarus har redan bestämt sig.

De kräver att Belarus del av mästerskapet flyttas till vilket annat land som helst, annars deltar de inte. IIHF:s ordförande René Fasel verkar mer upprörd över de lettiska kraven än över våldet och terrorn i Belarus.

– Vi kan inte flytta en turnering av politiska skäl, sade Fasel tidigare i höstas och förklarade att hockeyförbundet inte är en politisk organisation.

Nej, det är de inte, men det är naivt och löjligt att hävda att idrott och politik inte hör ihop. Det har de gjort sedan Hitler använde OS i Berlin i propagandasyfte. Det var politik när John Carlos och Tommie Smith knöt knytnävarna på prispallen i OS i Mexiko 1968.

Tommie Smith och John Carlos på prispallen med knutna Black Panthernävar efter 200-metersloppet i OS i Mexiko 1968.
Tommie Smith och John Carlos på prispallen med knutna Black Panthernävar efter 200-metersloppet i OS i Mexiko 1968.

Det var politik när USA och flera västländer bojkottade OS i Moskva 1980 efter Sovjets invasion av Afghanistan. Likaså när Sovjet kontrade med bojkott av OS i Los Angeles fyra år senare.

Det var politik när kommunistdiktaturen i Kina fick OS i Peking 2008 och likadant när Vladimir Putin fixade OS till Sotji 2014 och fotbolls-VM till Ryssland 2018.

Oljediktaturerna vid Persiska viken har med framgång köpt både friidrotts-VM till Doha och fotbolls-VM till Qatar om två år. Arenabyggena fortsätter skörda liv bland uselt betalda och dåligt skyddade gästarbetare.

Belarusiska fans viftade med den vitröda flaggan under hockey-VM i Globen 2013. Lukasjenkoregimen bad de svenska arrangörerna att tvinga fansen att plocka bort flaggorna så att de inte syntes i belarusisk tv. Det var också politik, och Sverige lydde den gången.

När Belarus året därpå arrangerade VM satte regimen upp som krav för pressvisum att journalisterna som kom till landet bara fick skriva om hockey.

Den internationella idrottsrörelsen borde ha ett demokratikrav inskrivet i förhandlingarna. Det talas mycket om fair play, men det måste gälla även utanför arenorna.

En förutsättning för det är att pamparna sluta krypa för diktaturer och ta emot pengar under bordet. Mutor och mygel ska inte få styra idrotten. Att pengar gör det är givet, men då ska det vara med schyssta villkor och öppna kort.

Aleksandr Lukasjenko ska inte få chansen att glänsa en gång till. Ett nej till ett VM i Belarus borde vara givet, om hockeypamparna har något som helst samvete och någon ryggrad kvar i kroppen.

Artikeltaggar

Alexandr LukasjenkoBelarusBerlinLedareLettlandQatarSverigeTjeckienVladimir Putin