Hoppa till huvudinnehållet

Tävlingar ställs in – dråpslag för Emma Nilsson

Publicerad:
Emma Nilsson får vänta på att köra nästa tävling.
Emma Nilsson får vänta på att köra nästa tävling. Foto: Anders Wiklund/TT

Svenska skidskytteförbundet har beslutat att ställa in samtliga nationella tävlingar till den 14 december.

Ett hårt slog mot bland annat Emma Nilsson som har som mål att slå sig in i världscupslaget.

– Det blir svårt att visa framfötterna, säger värmländskan.

En redan annorlunda tävlingssäsong blev genast aningen deppigare. För under torsdagen beslutade Svenska skidskytteförbundet att ställa in allt tävlande i Sverige fram till den 14 december.

Det betyder bland annat att Jämtland-Härjedalen Cup, som skulle ha gått i början av december, och Bodens tävlingar i Sverigecupen den 12-13 december, ställs in.

För de svenska skidskyttar som inte tävlar i världscupen blir detta en rejäl käftsmäll.

– Supertråkigt att inte få tävla. Samtidigt befinner vi oss i en pandemi och anser förbundet att detta är det bästa alternativet just nu så måste vi acceptera det. Det gäller att hjälpas åt för att minska smittspridningen även fast det betyder att tävlingar ställs in. Visst är det tråkigt men det finns saker som är större än idrott här i världen, vi får tänka på andra människor också, säger Emma Nilsson.

Hur stor motivationssmäll är detta?

– Inte så mycket. Det hade nog varit tuffare om någon kommit i mars-april och sagt att det inte blir någon tävlingssäsong. Då hade vi varit tvungna att vänta i ett och ett halvt år. Samtidigt så är detta vardagen vi befinner oss i, som det känns nu är det bara att gilla läget och ta allt för vad det är. Jag blickar framåt efter jul och hoppas få stå på startlinjen då.

Förra helgens Sverigepremiär ser ut att bli den enda tävlingen fram till årsskiftet för de skidskyttar som inte tävlar i världscupen. Förutom Emma Nilsson ingår även Värmlandstrion Oskar och Viktor Brandt, samt Emil Nykvist i det svenska utvecklingslandslaget som tills vidare endast kan ägna sig åt träning.

IBU-cupen förväntas starta efter årsskiftet. Först då kan kvartetten se fram emot en internationell tävlingssäsong.

– Det blir ju ett litet uppehåll nu, men gör man det bra på träning så finns fortfarande chansen att köra världscupen om någon där inte får det att stämma. Det är ingen idé att hänga med huvudet utan vi får helt enkelt fortsätta att köra på som vanligt. Händer det att någon i A-laget blir sjuk eller skadad så måste man vara beredd, säger Emma Nilsson.

"Svårt att visa framfötterna"

Den 27-åriga Torsbytjejen gjorde debut i världscupen 2014 men har sedan december förra året fått stå utanför A-laget. Nilsson har tagit sikte mot att komma tillbaka men eftersom IBU-cupen senarelagt sin start har chanserna minskat.

Frågan är hur mycket bristen av tävlande i december kommer påverka chanserna att ta sig tillbaka bland världsåkarna?

– Det är svårt att säga... Det blir såklart svårt att visa framfötterna när det inte är någon tävling. Sedan både tror jag och hoppas att tränarna ändå kan se potentialen i en under de gemensamma träningspassen som vi har i Östersund.

Artikeltaggar

Emil NykvistEmma NilssonOskar BrandtSkidskytteViktor Brandt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.