Insändare: Lärare nekas att jobba hemifrån

Insändare
PUBLICERAD:
"Varför ska vi lärare beordras jobba på som vanligt när resten av samhället beordras jobba hemifrån?"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Att corona har drabbat världen, Sverige och Värmland med en andra våg kan ingen ha missat. Ytterligare restriktioner har gjorts och människor uppmanas att stanna hemma i möjligaste mån för att träffa så få människor som möjligt och därmed minska smittorisken. Förutom i Hammarö kommun.

Jag jobbar som lärare i en av Hammarö kommuns grundskolor. Restriktioner sätts på papper men efterlevs inte. På min skola samlas personal fortfarande i personalrummet, lärare förväntas delta i fysiska möten och när andra uppmanas jobba hemifrån beordras vi vara på plats även när alla lektioner är slut och eleverna har gått hem.

Efter de nya restriktionerna i torsdags förra veckan var vi många lärarkollegor som önskade få jobba hemifrån under eftermiddagarna när vi har skickat hem eleverna. Till svar av vår rektor, som påstår sig ha tagit beslutet tillsammans med övriga rektorskollegor i Hammarö kommun, fick vi att vi förväntas vara på plats under hela arbetsdagen och att vi har klassrum och arbetsrum att tillgå för att sprida ut oss. Problemet är bara att dessa lokaler används av fritidsverksamhet samt våra arbetslag bestående av personal på mellan sex till tio personer vardera. Att vi dessutom delar toaletter, arbetsytor, lunchrum och entréer för ytterkläder verkar inte heller ha slagit rektorerna.

Så, Hammarö kommun, varför ska vi lärare beordras jobba på som vanligt när resten av samhället beordras jobba hemifrån?

Frågande Hammarö-lärare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.