C upp för tokliberalism

Ledare
PUBLICERAD:
Ida Alterå, ordförande för Centerns ungdomsförbund, CUF, vill att individen ska få mer makt över sina arbetsförhållanden samtidigt som hon vill minska fackets inflytande. Det går inte ihop.
Foto: PRIVAT
För tio år sedan i valrörelsen körde Centerns Ungdomsförbund kampanjen ”Fuck facket 4-ever”. De drog runt på gator och torg med gröna lösnäsor, hånade och odugligförklarade den fackliga rörelsen. Det gick så där och inte gick de bättre när de försökte köra en repris i förra veckan.

Det dröjde bara några timmar innan budskapet ”Fuck facket” försvann från CUF:s twitterkonto. Partiledaren Annie Lööf ingrep och upplyste ungdomarna om att fackförbunden ”är otroligt viktiga för arbetsmarknadens funktion och människors trygghet”.

Det låter ju bra, men Annie Lööfs aversion mot LO finns kvar. Varför skulle hon annars bli så upprörd över att regeringen tänker låta arbetarnas organisation vara med och påverka hur den framtida arbetsrätten ska se ut? Centerns tal om en bättre balans handlar hela tiden om att ge arbetsgivaren mer makt.

CUF:s kampanj var smaklös och historielös 2010 och var lika smaklös och historielös nu. De har glömt att partiet uppstod som en folkrörelse för att förbättra lantbrukarnas situation. Men i takt med att bönderna blivit allt färre har Centern siktat in sig mer på Stureplan än på Skillingmark.

Kollektivism har ersatts av liberal individualism. De tror att ensam är stark, men så är det inte. Ska man komma nånstans är det lättare att nå målen tillsammans med andra. Det är grunden i alla folkrörelser, även den fackliga.

CUF:s ordförande Ida Alterå försöker förklara bakgrunden till den plumpa och korta kampanjen på Facebook. Partiet och ungdomsförbunden har länge kämpat för en mer flexibel arbetsmarknad där ”individen får mer makt att bestämma själva”.

Tror hon på allvar att kassörskan på Hemköp skulle lyckas bättre om hon förhandlade lön och schema på egen hand? Menar hon att 300 000 utbildade undersköterskor i Kommunal skulle ha fått ett bättre avtal om de gjort upp var och en?

Nej, i CUF:s värld är arbetsgivaren den individ som ska få mer makt att bestämma själv. En makt som de redan har gott om. 700 000 visstidsanställda vet inte om de har jobbet kvar när anställningstiden går ut. Många vet inte ens hur många timmar de får jobba nästa vecka eller hur lönen ser ut nästa månad. Inte mycket till liberal frihet och makt över det.

Caspian Rehbinder, tidigare (C) och nu på Timbro, tycker att anställningsavtal, precis som alla andra avtal, ska kunna sägas upp av endera parten utan att man ska behöva uppge några skäl.

CUF och Centerpartiet ser allt mer ut som Svenskt Näringslivs politiska gren. Marknadsliberala tankesmedjan Timbros programansvarige för arbetsmarknadsfrågor Caspian Rehbinder har ett förflutet i Centern. Han tycker att anställningsavtal, precis som alla andra avtal, ska kunna sägas upp av endera parten utan att man ska behöva uppge några skäl.

– Du behöver inte motivera varför du säger upp en tidning, eller varför du slutar gå till en viss frisör och byter till en annan. Det är klart att ett anställningsförhållande är känsligare än en tidningsprenumeration. Men båda bygger ju på en avtalsrättslig grund, säger Caspian Rehbinder till Arbetet.

Det är en riktig obehaglig jämförelse. Utan starka fack skulle lagerarbetaren, kassörskan och undersköterskan hamna i ett hopplöst underläge. Pandemin har visat att ensam inte är stark. Bevare oss därför för antifacklig tokliberalism.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.