Viktigast att minska trängseln

Ledare
PUBLICERAD:
Utbildningsminister Anna Ekström, till höger, och Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, talar under en digital pressträff om utbildning och covid-19.
Foto: Anja S Sundberg / Regeringskanslitet
Stänga eller inte stänga gymnasieskolorna och gå över till fjärrundervisning? I våras gjorde regeringen det, nu vill man att det ska undvikas i det längsta, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S).

Som så ofta under pandemin handlar det om att väga fördelar mot nackdelar. En total stängning och övergång till distansundervisning kan begränsa smittan, men får stora negativa effekter på elevernas utbildning, studiemotivation och välmående.

I mellanmjölkens förlovade land blir det ännu en mellanmjölkslösning. Skolorna får rätt att införa fjärrundervisning för att minska trängseln, men först ska schemaändringar och övergång till mindre elevgrupper prövas.

Återstår att se om det hjälper för att stoppa smittspridningen som just nu är stor bland äldre tonåringar. Man får hoppas på det.

Problemet är att svaret dröjer några veckor och då är det sent att rätta till det som eventuellt är ett misstag. Att det är lätt att vara efterklok ges det exempel på nästan dagligen under pandemin. Landet svämmar snart över av smittskyddsexperter.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.