Hoppa till huvudinnehållet

Stortävlingen ställs in – mister hundratusentals kronor

Publicerad:
Joakim Biehl tog tidigare i veckan det smärtsamma beslutet att ställa in Julgrisen, och eftersom vårens spelschema ser ut att bli tuff med alla uppskjutna omgångar finns inga möjligheter att senarelägga den.
Joakim Biehl tog tidigare i veckan det smärtsamma beslutet att ställa in Julgrisen, och eftersom vårens spelschema ser ut att bli tuff med alla uppskjutna omgångar finns inga möjligheter att senarelägga den. Foto: Daniel Olausson

Tanken var att köra en sista upplaga av Julgrisen.

Men i rådande läge tog arrangören beslut om att ställa in.

– Vemodigt naturligtvis, men jag är samtidigt stolt över att vi tar det ansvaret, säger Joakim Biehl.

Varje julhelg sedan 2012 har bowlingtävlingen varit ett populärt inslag som årligen lockat 300 starter.

Den var fulltecknad även den här vintern, men under rådande omständigheter ser inte arrangören Joakim Biehl att tävlingen går att genomföras på ett säkert sätt.

– Det är tufft. Samtidigt kan vi inte utsätta varken Hagfors kommun, skolan eller bowlinghallen för att dra hit 300 startande. Det kan vi inte göra, och då blir det enda sättet att ställa in, säger han.

– Sedan är det naturligtvis väldigt jobbigt att göra det. Det är sista året Julgrisen skulle gå i vår regi i hallen, och det känns jobbigt att vi inte fick det här avslutet som vi ville ha.

Tappar stora intäkter

Det är ett hårt slag för en redan tufft ansatt verksamhet, vilket vi har rapporterat om flera gånger tidigare. Allt som allt tappar hallen intäkter på 200 000 kronor.

– Ja, det är nog det – minst. Och möjligheten att söka bidrag, det enda stödet vi har kunnat få från kommunen är evenemangsstöd, eftersom tävlingen är så stor så att den lockar folk till Hagfors.

Vad betyder det här för er då?

– Det är redan så illa som det är efter pandemin, så det förändrar ingenting egentligen. Vi ska försöka överleva fram tills det blir vår och sedan gå till eventuell försäljning.

Bowlinghallen är fortfarande till salu och Joakim Biehl berättar att det i dagarna är en spekulant på plats för att titta på anläggningen.
Bowlinghallen är fortfarande till salu och Joakim Biehl berättar att det i dagarna är en spekulant på plats för att titta på anläggningen. Foto: Daniel Olausson

Han säger "vi", men han är själv inte aktiv som drivande i hallen längre. Den drivs istället av Werner och Lena Biehl, på ideell basis för att få det här sista året att gå runt.

– Det gör vi bara för att få bowlingen att överleva i Hagfors. Problemet är ju att de är ju i riskgrupp båda två. Så det är tufft, men vad ska man göra? Vi känner ett ansvar mot bowlingen också och vill göra allt i vår makt för att den ska vara kvar i Hagfors.

Bowlinghallen har legat ute för försäljning tidigare, och nu i dagarna är det en spekulant på plats.

– Vi hoppas och tror mycket på den och håller tummarna för att han vill hoppa på, säger Joakim Biehl.

Artikeltaggar

BowlingHagforsJoakim BiehlWB Bowling

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.