För en månad sedan blickade de värmländska företagen fram mot 2021. Men så kom coronasmittan och skärpta restriktioner igen.
– För många är det en déjà vu, säger Karolina Nilsson.
Hon är ansvarig för utveckling och analys på Handelskammaren Värmland som på onsdagen presenterar en ny lägesrapport över hur företagen i länet mår. Det är årets nionde rapport och bygger på 120 samtal med företagare som gett sin ögonblicksbild av läget.
Rapporten för en månad sedan byggde på en enkät med över 1 300 samtal om hur företagarna ser på nästa år.
Viktigast för företagen inför 2021En del av de viktiga teman som togs upp i svaren då återkommer även nu. Till exempel hur man tar hand om medarbetarnas mående i tider av distansarbete som många upplever som ensamt och deppigt.
– Många hade gått tillbaka och börjat jobba på arbetsplatserna igen. Och nu får man ta omtag, säger Karolina Nilsson som berättar att många av företagarna pratar om vad som kommer i kölvattnet av det.
– Vikten av att orka hålla i och att orka ingjuta mod och motivation. De upplever att det ställer krav, att det inte bara går av sig själv att leda medarbetare på distans. De pratar också om vikten av att erbjuda digitala aktiviteter eller uppmuntra till träning så man får gemensamhetskänslan. Att man försöker blicka framåt tillsammans. Å andra sidan finns också företag som inte är så påverkade nu, som har tagit höjd tidigare och tunnat ut arbetsplatser.
Omtanke är en genomgående röd tråd i de 120 samtal Handelskammaren haft med företagarna nu, berättar Karolina Nilsson.
– När det gäller såväl medarbetare som affärsvänner, sjukvården, medmänniskor i allmänhet och samhället i stort. Många tänker på affärsvänner i utsatta branscher.
För de senare innebär nuläget en obehagliga igenkänning.
– Ja, för många är det en déjà vu från det som hände i våras. Besöksnäringen, hotell och restauranger upplever samma som i mars, kopplat till lokala restriktionerna.
Många tar också upp den fortsatt stängda norska gränsen och de negativa konsekvenserna av det.
– För gränshandeln och besöksnäringen så klart. Men flera lyfte också att det ändå funkat bättre vid andra stängningen, med gränspassager och så, för dem som jobbar i Norge. Men det är klart det påverkar, säger Karolina Nilsson, som samtidigt poängterar att många ställer sig bakom de åtgärder som nu genomförs.
”Nu river vi av plåstret så att vi kan återgå till någon form av normalitet snart”, var ett av svaren hon fick.
– Många tycker att de lokala restriktionerna är bra och nödvändiga. Känslan är att nu gör vi det här tillsammans och trycker ner smittspridningen.
Av rapporten framgår också att Värmland haft något fler registrerade konkurser under januari till oktober i år jämfört med samma period i fjol, 127 mot 118. Men det är fortsatt färre än 2018 då 141 företag gick i konkurs under samma period.