• idag
  25 nov
  10°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  26 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Vintertramparna är en investering för framtiden

Insändare
PUBLICERAD:
Vintertramparna har en mängd positiva hälsofördelar samt bidrar till minskade sjukvårdskostnader, renare luft och mindre biltrafik, poängterar Mikael Haster, projektledare för Vintertramparna.
Foto: Mark Humphrey
Rune Wallquist ifrågasätter i sin insändare, i VF 13/11, kommunens utmaning Vintertrampare som syftar till att få vanebilister att ta cykeln istället för bilen till jobbet under hela vintern.

Vi har gjort denna satsning i fem år och vi har sett att det här är en kampanj som verkligen har effekt. 80 procent av deltagarna klarar utmaningen och anger att de kommer fortsätta välja cykeln framför bilen. Karlstad behöver minska biltrafiken i centrum för miljön, framkomligheten och trivseln för alla som rör sig här. Därför tycker vi att det här är en viktig investering för Karlstad.

Kostanden är heller inte så hög som Rune Wallqvist tror. Genom att kontinuerligt öka antalet deltagare har vi kunnat sänka kostnaderna per deltagare. Kostnaderna är inte 350 000 kr för 100 deltagare utan cirka 750 kronor per deltagare alltså 75 000 kronor. Till det tillkommer givetvis personalkostnader.

Du ställer denna satsning mot byggandet av en gång- och cykelväg för skolbarnen i Grava. Vi ser också poängen med denna gång- och cykelbana som i förlängningen kan knyta ihop Karlstad och Kil. Den kommer att byggas men jag kan i dagsläget inte säga när. Vi lägger stora resurser på att säkerställa säkra gång- och cykelvägar för barn runt om i hela kommunen och ser över område för område för att hitta viktiga insatser. I år har vi bland annat gjort insatser på Norrstrand och i Skattkärr.

Men för att få fler att cykla räcker det inte med fysiska åtgärder. Vi behöver kontinuerligt arbeta med att informera, marknadsföra och genomföra kampanjer som uppmuntrar till ett ändrat beteende. Vintertramparna är ett sätt att göra detta på som vi bedömer långsiktigt kommer att betalas tillbaka samhällsekonomiskt. Kampanjen bidrar till ökad fysisk aktivitet som har en mängd positiva hälsofördelar som i sin tur minskar sjukvårdskostnaderna. Det bidrar till friskare Karlstadsbor, renare luft, säkrare trafikmiljöer och mindre bilköer och mycket mer. Det tycker vi är viktigt.

Mikael Haster

projektledare Vintertramparna

Karlstads kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.