• idag
  22 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Förlossningen ska vara trygg

Ledare
PUBLICERAD:
Kvinnosjukvården i Värmland är i kris och den måste snarast redas ut för att födande kvinnor ska kunna känna sig trygga.
Foto: Håkan Strandman
Personal som gråter, facklig kritik och chefer som säger upp sig. Kvinnosjukvården i Värmland är i kris och den måste snarast redas ut. Kvinnor har rätt till en trygg och säker förlossningsvård.

Bara hittills i år har en fjärdedel av personalen på förlossningen slutat. Hälften har gått i pension, de andra har sagt upp sig och bytt till andra vårdjobb. Ett dussintal barnmorskor fattas. Trycket på de som är kvar är stort.

Kommunal anmäler nu kvinnokliniken till Arbetsmiljöverket. Facket anser att personalbristen har blivit akut. Det beskrivs som en ohållbar arbetsmiljö med många dubbelpass och få raster.

– Det är som att bevittna en tågkrasch i ultrarapid och du kan ingenting göra, säger undersköterskan Ingela Mårtensson till SVT Värmland.

I december i fjol skrev Kommunal, Vårdförbundet och Saco till cheferna och ställde en rad krav. De efterlyste bland annat en psykosocial skyddsrond och systematiskt arbete kring arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling.

De slog larm om brister i patientsäkerheten och långvariga organisatoriska och sociala problem. De beskrev alltför stor stress, irritation bland personalen och en tystnadskultur där man är rädd för att uttrycka sina åsikter.

Sedan dess har inte mycket hänt. Några akuta åtgärder vidtogs inte av ledningen. Avvikelserapporter ”försvann”, någon plan för att ersätta barnmorskor som skulle gå i pension fanns inte. Läget har snarast blivit ännu sämre, vittnar de fackliga organisationerna om. Nu har verksamhetschefen sagt upp sig.

Läkargruppen inom kvinnosjukvården är orolig för att situationen inom verksamheten kan förvärras ytterligare om inte regionledningen agerar. De kräver förändring, antingen med högre bemanning eller mindre arbetsbelastning, kanske med hjälp av inhyrd personal.

Det är bra att högsta tjänstemannaledningen, här Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör, engagerar sig för att reda ut krisen inom kvinnosjukvården.
Foto: Lisa Olaison

Det är bra att regionledningen tar problemen på allvar och att hälso- och sjukvårdschefen Lena Gjevert och slutenvårdschefen Petra Svedberg har engagerat sig. Nu utreds tillbuden, liksom bemanningen och arbetsmiljön.

Därefter behöver åtgärder sättas in för att värmländska kvinnor tryggt ska kunna åka till förlossningen. I fjol föddes 2 800 barn på Centralsjukhuset i Karlstad. Att föda barn är en av livets absoluta höjdpunkter, men det är också kopplat till stress och i vissa fall rädsla.

Personalen behöver vara både kompetent och lugn för att förlossningen ska bli ett fint minne för livet. Vårdförbundet har länge krävt ”En barnmorska – en födande”, men det är ofta avlägset. I stället tvingas barnmorskorna springa från rum till rum, och det stressar inte minst de födande kvinnorna.

Barnmorskebristen är inget unikt för Värmland. 18 av 21 regioner saknar barnmorskor. Alltför många hoppar av till andra vårdjobb. Deras kompetens värdesätts inte nog högt.

De dubbellegitimerade barnmorskorna är värda både högre lön, fler arbetskamrater och bättre arbetsvillkor. Om den nuvarande krisen i den värmländska förlossningsvården kan leda till att barnmorskorna får högre status är mycket vunnet. Inte minst för de värmländska kvinnorna som tänker skaffa barn i framtiden.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.