• idag
  25 nov
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  26 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Att sota för sin näs-fadäs

Krönikor
PUBLICERAD:
Det tog mig lite drygt 40 år, men nu har jag insett att det är skillnad på Sotenäs och Såtenäs.

Som de flesta vuxna människor redan visste är Sotenäs en kommun i landskapet Bohuslän, där man kan besöka typ jättekända orter som Smögen och Hunnebostrand och äta krabba. Såtenäs, däremot, är en flygflottilj utanför Lidköping. En vokal och en och en halv timme från Smögen med bil. Och – antar jag – en grisblink med ett Jas. Vad man äter i Såtenäs vet jag inte, men de har i alla fall ett museum ser jag på wikipediasidan. Den inleds för övrigt med "Ej att förväxla med Sotenäs". Jag antar att det betyder att det inte bara är jag som gjort en pinsam Sote- och Såtenäsfadäs. Alltid en tröst, får man väl tänka.

Och så försöker jag tänka att det inte är lika illa som för det där koreanska paret som i början av 1990-talet skulle boka biljetter till Venedig på Stockholm Central, när biljettförsäljaren förväxlade ”Venice” med västerbottniska Vännäs. Jag läser i Västerbotten-Kuriren att de fick hoppa av i Umeå när allt klarnat och ta bussen till Sundsvall. De kom aldrig till Venedig, men väl till Nice. Man kan äta krabba även där.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.