Hoppa till huvudinnehållet

Arvika föredrar närundervisning trots allt

Publicerad:
Reporter Lars Swanö
Lars Swanö
lars.swano@vf.se
Ingenting förändras för eleverna på Solbergagymnasiet i Arvika sedan utbildningsministern öppnat upp för distansundervisning.
Ingenting förändras för eleverna på Solbergagymnasiet i Arvika sedan utbildningsministern öppnat upp för distansundervisning. Foto: Jonas Klint

Lärande och stöd i Arvika håller fast vid sedvanlig skolgång på gymnasiet.

– Huvudspåret är att fortsätta med närundervisning, förklarar verksamhetschefen Per-Joel Sewelén.

Öppnar för gymnasieundervisning på distansMer distansundervisning där det är befogat

Det är ett besked som kan komma att ändras för 850 elever på Taserudsgymansiet och Solbergagymnasiet, och som naturligtvis exkluderar 20 procent som pluggar i Karlstad.

Per-Joel Sewelén uppskattar utbildningsminister Anna Ekströms inställning att inte förbjuda utan att erbjuda kommunerna möjlighet att ta ställning till fjärr- och distansundervisning.

– I våras fick vi inget val och trimmade in digitala möjligheter som vår IT-personal fixade på ett fantastiskt vis.

– Det skulle fungera nu också men vi är inte det läget som regeringen beskriver för att stänga våra gymnasier.

Arvika gör skillnad

Per-Joel Sewelén poängterar att det är skillnad på att studera i Arvika jämfört med Stockholm, och även väsensskilda möjligheter att ta sig till och från skolan.

– Vi har ingen trängsel i kollektivtrafiken, tågen är långt ifrån fulla av passagerare, ingen av våra elever har blivit smittad.

– Dem vi skulle kunna bekymra oss för är ungdomar mellan 17 och 19 år nu när andra vågen drabbar Värmland mer än den första.

– Vi är också i den situationen att många av eleverna på Taserudsgymnasiet, där de flesta går, är ute på praktik under hösten.

Förtroende

Verksamhetschefen i Arvika anser att utbildningsministern lämnar ett förtroende till kommunerna att själva finna lösningar, om de behövs.

Att förekomma viruset är inte aktuellt.

– Varför det? Det är ett stort ingrepp att ställa in undervisningen. Den ska vi inte störa mer än nödvändigt. Det är ju grunden för regeringens resonemang.

– Utifrån det tog vi ställning nu på förmiddagen.

Så i Arvika fortsätter undervisningen som vanligt. Sedan en tid tillbaka har lärare haft möjlighet att arbeta på distans de dagar de är schemafria.

Föräldramöten är inställda och utvecklingssamtal sker digitalt. Möten på skolorna sker via Meet.

Distans för några

Gymnasiechef Carin Hedengård påpekar att det trots allt kan bli aktuellt med viss distansundervisning utifrån bedömning på respektive program.

– Utifrån vårens distansstudier kunde även vi konstatera, precis som Ekström också gjorde, att det är inte optimalt för alla ungdomar. Det blir inte lika lätt att ge rätt stöd till de som behöver det, säger Arvikas gymnasiechef.

Gymnasieskolan har sedan tidigare gjort anpassningar utifrån Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Värmlands riktlinjer.

Artikeltaggar

ArvikaCoronavirusetNyheterSolbergagymnasietTaserudsgymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.