• idag
  19 jan
  -0°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Var finns solidariteten?

Ledare
PUBLICERAD:
Statskontorets utredning om social dumpning kommer med några kloka förslag om hur företeelsen ska stoppas, men frågan är om det räcker.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Att rika storstadskommuner gärna skickar missbrukare och nyanlända till fattiga glesbygdskommuner med en enkel biljett är ett otyg med förödande konsekvenser. Nu har Statskontoret på regeringens uppdrag lagt förslag på hur mönstret ska brytas. Det finns flera kloka idéer i utredningen, men de räcker inte hela vägen.

Varannan värmländsk kommun är utsatt. Tuffast har det varit för Filipstad och Hagfors. Personer utan egen försörjning har lockats eller tvingats dit av socialtjänsterna, framför allt från storstäderna.

Staten betalar etableringsstöd i två år till kommunerna för nyanlända. Tanken med bosättningslagen är att de på den tiden ska kunna ha etablerat sig och fått in en fot både på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Men storstadskommunerna har inte hjälpt dem att hitta bostad efter två år. I stället har de i många fall, när de statliga pengarna tagit slut, bett dem söka lägenhet i någon avlägsen glesbygdskommun, där avfolkningen ställt slitna hus tomma. Det samma gäller missbrukare, ensamstående mammor och hemlösa.

Var fjärde kommun säger att socialtjänsten krävt att de utsatta ska flytta för att få fortsatt ekonomiskt bistånd, ett ansvar som kort efter flytten övergår till den nya kommunen. I stället för att själva ta ansvar dumpar de problemet på någon annan. I stället för att se till att det byggs billiga bostäder som alla har råd med, vill de bara behålla ”lönsamma” kommunmedborgare.

– Vart har solidariteten mellan våra 290 kommuner tagit vägen, frågade Åsa Hååkman Felth (S), kommunalråd i Filipstad, i vintras.
Foto: Lena Richardson

– Det viktigaste är att se till att man bevarar människovärdet. Vart har solidariteten mellan våra 290 kommuner tagit vägen, frågade Åsa Hååkman Felth (S), kommunalråd i Filipstad, efter att tillsammans med andra utsatta kommuner ha uppvaktat regeringen i februari.

Svaret är att den tyvärr saknas. Liksom respekten för människovärdet. Hanteringen av de utsatta människorna är dåligt på flera sätt.

För den enskilde som tvingas flytta blir det ännu svårare att få jobb när de hamnar i en ort med en svag arbetsmarknad. För den nya kommunen innebär det ökande kostnader för ekonomiskt bistånd. En redan dålig ekonomi blir ännu sämre.

Det är också dåligt för hela nationen när människor inte kommer ut i arbete utan blir kvar i bidragsberoende. De enda som tjänar på det är kommunerna som blir av med människor som de betraktar som ett problem och skrupelfria fastighetsägare som får hyresgäster i hus som ingen annan vill bo i.

Statskontoret väljer att kalla agerandet för ”aktiv medverkan till bosättning i annan kommun”, men det är en förskönande omskrivning av social dumpning. Utredarna vill att sekretessen mellan kommunernas socialtjänster ska kunna brytas så att den ”nya” kommunen vet vilka som flyttar dit.

Statskontoret vill också hindra kommuner från att kräva att den som får försörjningsstöd måste söka bostad utanför kommunen. Det är ett rimligt förbud, rätten att fritt välja var man vill bo får inte inskränkas.

Om landet ska hålla ihop och inte glida isär ännu mer måste storstadskommuner ta hand om alla sina medborgare, inte bara de friska, lyckade och framgångsrika. Dessutom behöver byggandet av billiga bostäder öka rejält i många kommuner.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.