Hoppa till huvudinnehållet

Sunne varslar – och tar investeringstung budget

Publicerad:
Sunne kommun spås gå 12,2 miljoner kronor plus 2021, enligt den budget som ett oenigt kommunfullmäktige antog på måndagskvällen.
Sunne kommun spås gå 12,2 miljoner kronor plus 2021, enligt den budget som ett oenigt kommunfullmäktige antog på måndagskvällen. Foto: Håkan Strandman

Efter en lång debatt gick majoritetens budgetförslag igenom.

Men först lade kommunstyrelsen ett varsel på 35 tjänster.

– Vi ska vara tydliga med att det är varsel. Nu blir det förhandlingar, säger kommunalrådet Linda Johansson (S).

Sunne bygger en bro men blir snuvad på en bättre i Frykensundet

Sunne kommun har tidigare aviserat att man behöver minska kostymen med 35 tjänster med störst insatser inom samhällsbyggnad (18 tjänster) och skolan (tolv tjänster).

Nu står det klart vilka tjänster man anser sig kunna dra in och det handlar om allt från vaktmästare, kulturskolan, kostenheten och på biblioteket, samt fyra tjänster på gymnasieskolan, två inom komvux och upp till sex tjänster inom grundskolan, med mera.

Det hela till en sammanlagd summa på ungefär 20 miljoner kronor.

– Det handlar inte om 35 uppsägningar, utan det är som sagt ett varsel på 35 tjänster. Personalenheten och den fackliga organisationen gör absolut vad de kan för att genomföra det här på det bästa sättet, säger Linda Johansson.

Budgeten klar

Hon gläds annars åt att majoritetens budget för 2021 och framåt gick igenom på måndagens fullmäktigesammanträde.

Fast det var först efter en tids debatt och församlingen hade till slut ett flertal budgetförslag att ta ställning till.

Resultatet för 2021 budgeteras till 12,2 miljoner kronor och budgeten innehåller riktade satsningar mot bland annat vuxenutbildning, så kallade hotspots i kyrkbyarna, heltid som norm och en byapeng.

Flera investeringar

Det är investeringsbudgeten de största satsningarna finnes där expansionen vid Södra Viken sticker ut, liksom bron vid Torvnäs, bygget av ny gymnastiksal och expedition vid Skäggebergsskolan, samt parken vid Lerälven.

– Det är sällan som det är lätt eller särskilt roligt att lägga en budget, men just den här budgeten ser jag som positiv eftersom vi haft möjligheter att göra satsningar tack vare regeringen och samarbetspartierna och deras välfärdssatsningar, säger Linda Johansson.

Ni fick en del kritik för att investeringsbudgeten var för stor, hur ser du på det?

– Som jag sade igår så krävs det ett visst mod för att verkligen våga satsa. Kristina (Lundberg, kommunalrådet) uttryckte också det och vi behöver våga satsa även i de här tiderna.

Artikeltaggar

Linda JohanssonNyheterSG Södra VikenSkäggebergsskolanSunneSunne kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.