Hoppa till huvudinnehållet

Gymnastikföreningens krafttag för att hålla igång verksamheten

Publicerad:
GF Karlstadsgymnasterna har äntligen börjat tävla.
GF Karlstadsgymnasterna har äntligen börjat tävla. Foto: Privat

Gymnastikföreningen GF Karlstadsgymnasterna tappade ett helt lag när coronapandemin slog till.

Men Värmlandsklubben knöt näven och har de senaste månaderna tagit restriktionerna på största allvar.

– Det är viktigt för oss att hålla verksamheten levande, säger klubbens ordförande Angelica Evenson.

I våras var det flera äldre gymnaster som valde att tacka för sig i GF Karlstadsgymnasterna. En del gjorde det innan coroapandemin kom till Sverige, medan andra gjorde det i samma veva som verksamheten tvingades läggas på is under några veckors tid.

– Eftersom vi inte hade gymnastikträningar var det många av de äldsta som tröttnade. Tonåren är en väldigt skör tid där många funderar över att antingen fortsätta med sin idrott eller inte. Det sistnämnda blev valet för många i våras. Eftersom de inte fick träna eller tävla som vanligt som kvittade det, därav har vi endast deltagare som är 14 år eller yngre i dag, berättar Angelica Evenson.

Om det inte hade varit någon pandemi i år?

– Då hade vi nog haft ett gäng av de som lämnade kvar hos oss. Det är vad jag tror. Det känns som att pandemin delvis är den största boven i dramat, men jag hoppas att några av tjejerna väljer att komma tillbaka.

I nästan en månad planerade styrelsen och ledarna för föreningen skulle kunna göra för att hålla igång verksamheten på bästa sätt. Senare på våren tog GF Karlstadsgymnasterna omtag och valde att styra om verksamheten utomhus.

– Ledarna fick verkligen till en fantastisk lösning, trots att vi ägnar oss åt truppgymnastik där vi aldrig gör något utomhus eftersom vi är beroende av hallar och redskap. Det blev mycket fokus på kondition och styrka men också för att hålla ihop laget.

Strikta regler

De äldsta åldersgrupperna fick kliva inomhus veckan innan sommarlovet, vilket blev en stor räddning för att inte tappa fler deltagare.

Men det blev också starten på ett nytt sätt att förhålla sig till under träningarna.

– Vi har bland annat publikfritt där föräldrar som släpper av sina barn inte för vistas i hallen. Ibland har barnen även fått tagit med en kompis som tittat på, men det kommer inte gälla nu. Alla byter om hemma och vi använder inte omklädningsrummen över huvud taget.

– Med tanke på de nya restriktionerna som kom senast så har ledarna även fått styra om träningarna. De får inte röra barnen så vida att de exempelvis behöver hjälp att klara en volt eller liknande. Nu har vi backat övningarna så att de inte får bli farligt. Gymnasterna får inte öva på några farliga saker kommande veckor utan i stället ägna sig åt det som känns säkert och tryggt.

Ni verkar ha tagit de skärpta allmänna råden på största allvar?

– Verkligen. Jag som ordförande jobbar även på intensivvården i Karlstad och vet att det är viktigt att följa restriktionerna så långt vi kan, men fortsätta bibehålla verksamheten för barn och unga.

Glädjen var stor efter andraplatsen i en digital tävling.
Glädjen var stor efter andraplatsen i en digital tävling. Foto: Privat

Fick tävla igen

GF Karlstadsgymnasterna bildades 2014 efter att ha varit en del av Karlstads gymnastikförening. Det finns 120 aktiva gymnaster och 20 ledare i klubben som satsar på att tjejerna ska få tävla.

Vanligtvis är det en grupp som tävlar två-tre gånger per termin och efter att ha gått bet på det i våras så var det äntligen dags i oktober. Tack vare att Mellansvenska Gymnastikförbundet anordnar digitala tävlingar så kunde Karlstadsgymnasterna spela in sitt uppträdande och skicka in klippet till domare.

Av 17 lag slutade värmländskornas äldsta åldersklass, som för dagen var en sammanslagning av två grupper, på en imponerande andraplats.

– Tjejerna sa efteråt att det inte kändes på samma sätt som att åka ut och tävla, det förstår man ju. Men att de ändå fick träna hårt inför detta och dessutom ha på sig sina gymnastikdräkter och som lag visa vad de kan betydde jättemycket. Det ger ett kvitto på att de är otroligt duktiga.

Karlstadsgänget ställde även upp med ett lag på lägre nivå, där presenteras resultatet i slutet av november eller början av december.

Artikeltaggar

GF KarlstadsgymnasternaGymnastik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.