• idag
  18 jan
  -2°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.1 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nu ropar alla på regeringen

Ledare
PUBLICERAD:
Årets säsongsinfluensavaccin verkar ha tagit slut på en vecka.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
“Vaccinera er!” Så har det låtit i flera månader nu. “Det är så viktigt att vaccinera sig mot säsongsinfluensan i år att vi slopar patientavgiften för alla som ingår i någon riskgrupp!”

– Vaccination mot influensa är än viktigare under pågående pandemi för att skydda personer som har en ökad risk att bli svårt sjuka i influensa, påpekade AnnaSara Carnahan, epidemiolog på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten på deras hemsida redan i september.

Man passade då också på att påminna om att det var extra viktigt att man ute i regionerna prioriterar så att rätt grupper får tillgång till vaccinationen först. Riskgrupper och vårdpersonal måste skyddas speciellt.

Sen går det EN vecka, en ynka liten vecka från det att vaccineringen mot säsongsinfluensan inleddes, så verkar vaccinet på flera håll i landet vara slut. Hur kunde det gå så illa?

Per Öhlén, vd för vaccintillverkaren Sanofi Pasteur som vunnit upphandling av influensavaccin i 18 av 21 regioner, säger till TT att nästan alla regioner som förbeställt vaccinet redan har köpt upp de doser som de förbeställt.

Det betyder alltså att det mindre kaos som nu utbrutit på vårdcentraler runt om i landet faktiskt inte handlar om att för många samtidigt försökt boka tid för en vaccinering att det sa ”pang” i systemet. Det betyder att regionerna varit för dåligt förberedda.

Visst kan det säkert vara så att förbeställningarna av vaccindoser gjordes innan någon ute i regionerna riktigt förstått hur illa det skulle bli med coronan och hur det i sin tur skulle påverka efterfrågan på säsongsvaccinet.

Men även om det är fullt begripligt, är det ändå beklämmande att det inte finns utrymme att ta minsta lilla höjd för förändringar i efterfrågan i regionernas upphandlingar.

Om 100 000 i länet vaccinerade sig i fjol verkar man tvärtom helt enkelt ha beställt ungefär lika många doser i år. Man har inte råd att hålla sig buffertar eller långsiktighet. Allt sker ur hand i mun.

Då var vi alltså här igen, för vilken gång i ordningen under detta år, där regionerna inte klarar av att axla ansvaret som ligger på dem att få fram vad som krävs för att hantera något oväntat.

Detta oavsett om det handlar om ett snabbt ökat behov av skyddsutrustning eller av coronatester eller av säsongsvaccin. Så tajt är det i de flesta regioners budgetar att man inte kan köpa in lite extra för säkerhets skull eller tänka mer långsiktigt.

Köpa in extralager med skyddsutrustning för miljontals kronor som måste kasseras om de inte används inom en viss tid? Förbeställa säsongsvaccindoser till alla länsinvånare och riskera att stå med 100 000 oanvända doser värda många miljoner? Fatta vilka rubriker det blivit då!

Så nu ropar alla på regeringen istället.

Det har blivit något av en pandemiföljetong när det brister ute i kommuner och regioner. Varför reagerade regeringen inte snabbare på spridningen av corona på äldreboenden? Varför såg de inte till att det fanns skyddsutrustning ute i regionerna? Just nu får socialministern kritik för att hon inte agerar snabbare på uppgifterna att regionerna har för dålig testkapacitet för corona.

Nästa vecka kommer det tveklöst handla om hur regeringen kunde låta det bli brist på säsongsvaccin.

Det kommunala självstyret förhindrar regering och riksdag från att klampa in i kommuner och regioner och ta över och bestämma. Det gillar svenskarna. Ända tills de inte gillar det längre.

Pandemiåret 2020 har ändrat hur svenskarna ser på hur vi lagt upp ansvaret för vården i det här landet. Vi får väl se vad det blir av det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.