Hoppa till huvudinnehållet

Män ville hämnas på travprofil för sexuella övergrepp på djur

Publicerad:
En travtränare har blivit utsatt för flera utpressningsförsök det sista året. Nu kommer två män ställas inför rätta.
En travtränare har blivit utsatt för flera utpressningsförsök det sista året. Nu kommer två män ställas inför rätta. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vid flera tillfällen blev den svenska travprofilen utsatt för utpressningsförsök av för honom okända gärningsmän.

Snart uppdagades det varför männen ville utpressa honom: Över 100 inspelade filmer där han begår brutala övergrepp på flera olika hästar och hundar.

– Jag ville ge honom en näsbränna, säger en av de åtalade i förhör.

Det är ingen vacker historia som polisen har fått utreda det senaste året. Allt började med att den svenska travprofilen anmälde att någon försökte pressa honom på en stor summa pengar i slutet av september ifjol, närmare bestämt 130 000 kronor.

Därefter dröjde det ett halvår, sedan började samtalen trilla in igen. Denna gången ville utpressaren ha 300 000 kronor. Skulle profilen vägra hotade utpressarna med att skicka bilder av mannen som var av "sexuell natur" till familj, vänner och mannens chef. Dessutom skulle de koppla in "kriminella från Göteborg".

"Min karriär är över"

När polisen frågade vad det egentligen rörde sig om för bilder av sexuell natur förklarade travprofilen att allt hade börjat med att han skrev med en okänd kvinna från Karlstad för ett tag sedan.

– Hon sa att jag skulle göra saker så skulle hon göra saker för mig. Det var den lockelsen som gjorde att jag gick över gränsen.

Över gränsen, ja, det misstänks profilen ha gjort rejält. Han erkänner i förhör att han har haft sex med djur samt sparkat en av hästarna – medan han filmade.

– Det gick till en sådan nivå att om det kommer ut så funderar jag på var jag kan fly någonstans. Min karriär är över.

När han konfronterades med att det finns närmare 170 filmer nekade han dock.

– Jag kan nog ha skickat fler filmer men det är inte jag på filmerna. Jag har googlat fram filmer och skickat. Jag har inte spelat in 170 filmer.

Tänkte sälja till tidningen

Bakom utpressningsförsöken låg två värmlänningar, 29 och 39 år gamla. Polisen spårade snart upp dem och hämtade in männen på förhör. Enligt dem ville de egentligen aldrig ha några pengar av travprofilen.

– Jag ville ge honom en näsbränna. Jag hade tyckt det varit trevligt om det hade löst sig. Att han kommit med pengarna så hade jag gett tillbaka dem och sagt gör fan aldrig om det. Ville jag ha pengar så hade jag sålt det till Aftonbladet, säger 29-åringen i förhör.

På frågan om varför de väntade ett helt halvår till nästa utpressning ryckte mannen på axlarna.

– Det rann ut i sanden kan man säga. Sedan så pratade vi om att vi skulle skrämma honom igen.

Uppgav att det fanns 170 filmer

Enligt honom var innehållet i filmerna groteskt. Vid flera tillfällen ska travprofilen ha våldfört sig på hästarna och hundarna analt, vaginalt och oralt. Enligt gärningsmännen ska man även se hur profilen slår hästar vid upprepade tillfällen.

– Totalt var det nog ungefär 170 filmer jag hade när han gjorde saker med djuren. Det var på hans hund och sedan var resten på hästar.

Båda männen har nu åtalats för försök till grov utpressning och 29-åringen även för utpressningsförsök. Den äldre av männen nekar till brott.

Det är oklart om travprofilen kommer ställas till svars för sina handlingar mot djuren, det som han själv har berättat för polisen om.

Artikeltaggar

Brott & blåljus

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.