• idag
  18 jan
  -2°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.1 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Världen blir bättre utan Trump

Ledare
PUBLICERAD:
President Donald Trump kommer motvilligt att tvingas lämna Vita huset 20 januari nästa år.
Foto: Susan Walsh
Valet i USA slutade väl som jag väntat med en klar Bidenseger medan en förbittrad Trump skriker om valfusk och försöker med alla juridiska medel dölja sin förlust. Detta är ett typiskt karaktärsdrag hos Trump som uppfostrats till att aldrig erkänna en förlust i sina ekonomiska affärer eller i politiken.

Han föraktar förlorare så mycket att han föraktade den republikanske presidentkandidaten John McCain för att han togs till fånga i Vietnamkriget när hans plan sköts ned. På statsbesök i Frankrike vägrade han besöka krigskyrkogårdar för att han ansåg de dödade var ”losers”.

Han försöker nu sabotera för den vinnande Joe Biden. Men nära 80 procent av väljarna säger i en opinionsmätning att Biden vann – mot bara tre procent för Trump. Till slut kanske han måste ledas ut från Vita Huset av sina Secret service-vakter.

Faktum är att Biden fick stöd av över fem miljoner fler amerikaner än Trump. Det borde ha gett dem inte bara presidentposten utan också majoritet i senaten och i rader av delstaters parlament.

Men valsystemet i USA ger inte samma vikt åt varje röst. Det visade sig för fyra år sedan då Hillary Clinton fick tre miljoner fler röster än Trump och ändå inte vann.

Nu gäller frågan hur Bidens seger påverkar oss svenskar. Strunta i alla ”analyser” som ges i etermedia där ekonomer diskuterar börsutvecklingen och företagens vinster och skatter. Det helt avgörande för oss och för resten av världen blir att klimatförnekaren och Natokritikern Trump byts ut.

Joe Biden kommer direkt att ansluta USA till Parisavtalets regler för klimatet. Hotet minskar mot en värld där de stora isarna snabbt smälter, havsnivåerna ökar och dränker och förstör kanske utkomsten för hundratals miljoner människor. Där det varmare havsvattnet genererar stormar och jättelika skogsbränder.

I stället för kortsiktiga stöd till kolgruvor och oreglerad oljeutvinning kommer politiken nu att mera följa Gretas Thunbergs råd om att baseras på vetenskapliga fakta.

Biden kommer att till skillnad från Trump att se sina partner i Nato som allierade och inte som fiender. Detta kommer att i krislägen ha fundamental betydelse för Sverige och våra nordiska grannländers säkerhet.

Den ekonomiska politik som nu väntar skiljer sig starkt från Trumps. Om man kan få med sig senaten kommer jättelika miljöinvesteringar att ske, särskilt i alternativ energi. Den eftersatta infrastrukturen i form av vägar, broar och järnvägar kommer att repareras och byggas ut.

Allt medan Trumpperiodens ensidiga gynnade av de superrikaste och storföretagen vänds till sin motsats.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.