• idag
  25 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -2°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sluta förakta årsrikedom

Ledare
PUBLICERAD:
Joe Biden blir USA:s näste president och har då fyllt 78 år. Ingen ålder i amerikansk politik, nästan omöjlig i svensk.
Foto: Charlie Neibergall
Det är inte bara under coronapandemin som äldre hamnar i strykklass. Inom arbetslivet är det svårt att byta jobb efter fyllda 40 år. Det är inte bättre inom svensk politik, vilket reaktionerna på valet av Joe Biden, 77, till USA:s näste president visar. Varför föraktas årsrikedom och erfarenhet?

Att vulgäre Donald Trump kallade sin motståndare för ”sömnige Joe" är en sak, men att kommentarerna i Sverige handlar om att han är en ”halvdement gammal gubbe” är både orättvist och oförskämt.

”Vid trettitre är man passé”, sjöng Hans Alfredson och Tage Danielsson i 88-öresrevyn.
Foto: Ingvar Svensson / SvD / TT

Jag kommer att tänka på Hasse&Tages gamla slagdänga Blå Stetsonhatt från 88-öresrevyn om vad som väntar när åren går.

”Vid trettitre, e' man passe, vid trettifem, så kan man hälsa hem, vid fyrtio jämnt, e' man ett skämt, å högre opp, så åker man väl på en propp”, sjöng den fenomenala duon för 50 år sedan och alternativen som återstod var att mata duvor i parken, dansa tango med en tant i Sundbyberg eller förorena närmsta vattendrag.

Så illa är det väl inte, men inte långt därifrån. Att dansa i Sumpan är uteslutet för alla i dag, de äldre ska helst hållas inlåsta på sina vårdboenden.

Åldersdiskrimineringen är tydlig inom arbetslivet. En studie i 28 länder visar att Sverige är bland de sämsta i världen på att rekrytera seniora medarbetare. Erfarenhet väger lätt jämfört med ungdomligt driv och flexibilitet.

Har du fyllt 40 minskar möjligheten att ens bli kallad på intervju. Äldre upp i åren är det nästan omöjligt, visar forskning vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Jimmie Åkesson var bara 26 år när valdes till partiledare 2005.
Foto: Roger Vikström / TT

Även i svensk politik har ålder närmast blivit en belastning. Här hyllas i stället ungdomlig fräschör, vilket inte minst syns bland partiledarna. Jimmie Åkesson (SD) var 26 år när han blev partiledare. Annie Lööf (C) och Ebba Busch (KD) var båda 28 år. Nyvalda Nooshi Dadgostar (V) har fyllt 35 i år.

I riksdagen finns bara sex ledamöter av totalt 349 som är över 65 år, trots att över två miljoner svenskar har uppnått den åldern. Riksdagsledamot Barbro Westerholm (L), 87 år fyllda, är ett undantag och ett bevis på att årsrikedom inte är en belastning utan en tillgång.

Går vi inte miste om mycket när erfarna politiker tidigt väljer att kliva av? För toppolitikerna kan 10-15 år i hetluften vara tillräckligt, sedan drar de vidare till andra välavlönade uppdrag. Efter ett dåligt val eller dåliga opinionssiffror ger de upp.

Joe Biden som nyvald senator 1972. Då var fyra av dagens svenska partiledare inte ens födda.
Foto: Henry Griffin

Svenska politiker tål inte motgångar på samma sätt som i USA. Biden har prövats, både av privata tragedier och politiska misstag, men han har fortfarande engagemanget och lusten kvar att ta på sig det största och finaste uppdraget av alla. Det imponerar, snart 48 år efter han gjorde debut som senator.

80-åriga Nancy Pelosi nyss omvald som talman i representanthuset för fyra år till.
Foto: J. Scott Applewhite

Det vimlar av erfarna politiker i amerikansk politik. Demokraten Nancy Pelosi, 80, omvaldes med bred majoritet till talman i representanthuset. Republikanen Mitch McDonell, 78, fortsätter som gruppledare i senaten. Och Bernie Sanders, 79, är piggast av dem alla och har lanserat ett radikalt program för Joe Bidens första hundra dagar i Vita huset.

79-årige senatorn Bernie Sanders är piggast av dem alla.
Foto: Nicole Hester

Svensk politik skulle må bra av en kombination av årsrik erfarenhet och ungdomlig entusiasm. I det fallet är USA ett föredöme och inget att skrämmas med.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.