S-kvinnor: "Barnmorskor, vi ser er och vi hör er!"

Debatt
PUBLICERAD:
Värmlands S-kvinnor är allvarligt oroade över barnmorskornas situation på BB och förlossningen i Karlstad.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT
Vi har den senaste tiden fått reda på att situationen på BB och förlossningen på CSK i Karlstad börjar bli allt mer akut. Det är framförallt den stora bristen på barnmorskor som ligger till grund för att situationen för de kvarvarande blir allt kämpigare. Personalen gråter och en del säger upp sig för att de inte orkar mer.

Värmlands S-kvinnor är allvarligt oroade över situationen. Framförallt för barnmorskornas arbetssituation som är ytterst ansträngd men även över bristen på kompetensutveckling som har lyfts fram. Vi vet att en osund arbetsmiljö i kombination med att man som anställd känner att man saknar utvecklingsmöjligheter gör att riskerna inom vården ökar.

Vi vill med detta visa för alla barnmorskor att vi ser er, hör er och står bakom er. Ni har ett av världens viktigaste jobb och förtjänar att kunna utföra er yrkesprofession på allra bästa tänkbara sätt. För att kunna göra det måste ni dock få tillräckliga förutsättningar.

Vi ställer därför följande frågor till det borgerliga styret i Region Värmland:

– Vad gör ni för att stötta barnmorskorna på BB och förlossningen i Karlstad?

– Hur hanterar ni den allvarliga situationen som har uppstått?

Vi förväntar oss att det tas snabba beslut och att tillräckliga åtgärder vidtas så att personalen inte riskerar att förlora fler kollegor för att de inte orkar längre.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har under de senaste åren lagt mer fokus på svensk förlossningsvård. Sedan år 2015 har Region Värmland fått 46 miljoner kronor i extra stöd som bland annat skulle användas till detta. Vi ställer oss väldigt frågande till vad som har hänt med alla dessa pengar? Har de lett till de förbättringar som de var avsedda för?

För oss är det otroligt viktigt att pengarna används på rätt sätt. Speciellt när vi vet att regeringen har avsatt ytterligare 500 miljoner kronor till att trygga upp förlossningsvården i Sverige. Mer pengar är alltså på väg och vi förutsätter därmed att en korrekt prioritering sker för att komma tillrätta med det allvarliga läget.

Nu är det dags att förlossningen och BB i Värmland får de resurser som de är i behov av. Våra födande har rätt att bli bemötta av personal som inte är utarbetade, som har självförtroendet kvar och som med rätt kompetens kan utföra sina arbetsuppgifter. Våra barnmorskor förtjänar en fantastisk arbetsmiljö och en attraktiv arbetsplats. Målet för regionen borde vara att ha den bästa BB och förlossningen i landet så att alla barnmorskor, läkare och undersköterskor vill arbeta här. Man ska inte behöva fly för att man inte orkar mer. Låt oss tillsammans ta striden för personalen och deras arbetsvillkor.

Sofia Skönnbrink

Ordförande S-kvinnor Värmland

Nathalie Björfeldt

Ordförande S-kvinnor Karlstad

Jenny Boquist

Ordförande S-kvinnor Arvika

Lena Olsson

Ordförande S-kvinnor Charlottenberg

Karin Adolfsson

Ordförande S-kvinnor Kristinehamn

Lillvor Eriksson

Ordförande S-kvinnor Filipstad

Olga Ljung

Ordförande S-kvinnor Säffle

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.