• idag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -6°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lägg ner minkfarmarna

Ledare
PUBLICERAD:
Stäng minkfarmarna och avveckla den industriella köttproduktionen. För folkhälsans skull.
Foto: Patric Söderström / TT
Coronapandemin började på en marknad med levande djur i den kinesiska mångmiljonstaden Wuhan för snart ett år sedan. Covid-19 har hittills dödat snart 1,3 miljoner människor. Nu har viruset muterat, bytt skepnad och har upptäckts bland minkar i flera länder, som i sin tur har smittat människor. Det är en varningsklocka om att den industriella djurhållningen inte bara är en plåga för djuren utan också ett hot mot mänskligheten.

Den danska regeringen tog ett drastiskt beslut efter att drygt 200 personer hade smittats av en ny variant av coronaviruset, som hoppat från människa till minkar och tillbaka till människor. Ett antal har fått en problematisk variant kallad Kluster 5, som ett framtida vaccin kanske inte biter på.

Alla Danmarks 15 miljoner minkar skulle avlivas, beslutade regeringen i förra veckan för att undvika att landet blev ett nytt Wuhan. Beslutet togs på rekommendation från danska folkhälsomyndigheten som slagit fast att fortsatt avel av minkar under en pågående covid-19-epidemi medför en betydande risk för folkhälsan.

2,5 miljoner minkar hann dödas innan folketinget på tisdagen stoppade regeringens beslut. Regeringen hade inte laglig rätt att ta ett sådant beslut och nu ber landets livsmedelsminister Mogens Jensen (S) om ursäkt till landets många minkfarmare.

Det muterade viruset har upptäckts även i Sverige, USA, Italien, Nederländerna och Spanien, enligt WHO. Pandemin är ett utmärkt tillfälle att avveckla hela minkindustrin. Efterfrågan på minkpälsar är inte särskilt stor inom modevärlden.

Att föda upp djur i trånga burar enbart för att flå dem och ta vara på skinnet är grymt. Uppfödningen är dessutom ett uppenbart hälsoproblem. Det gäller för övrigt för stora delar av djurindustrin.

I författaren Hanne Vibeke Holsts roman ”Som pesten” tar en dansk svinuppfödare med sig ett okänt virus till Danmark från en grisfarm i Ukraina. Snart insjuknar och dör främst tusentals unga människor i det som WHO snart stämplar som en pandemi. Det är en obehaglig thriller med otäck verklighetsanknytning. Mardrömmen är inte orealistisk, boken är skriven med grundlig research bland epidemiologer.

Coronapandemin är inte den sista farsoten som kommer att drabba världen. Det är i stället en fråga om när nästa virus ska lamslå mänskligheten, inte om det kommer ett sådant. Att den industriella djuruppfödningen är inblandad är högst troligt.

Kycklingar, grisar och nötkreatur som trängs på liten yta är gynnsamt för virus. De kan lätt ta sig från djur till människa och snabbt sprida smitta.

En annan risk måste tas med i beräkningen. Trängseln gör att djuren proppas fulla med antibiotika för att inte bli sjuka i infektioner. Det bäddar för en framtida katastrof.

Redan i dag dör 700 000 människor varje år av antibiotikaresistens. WHO räknar med att antalet kan stiga till tio miljoner dödsfall om året 2050 om inget görs.

Det är därför inte bara hög tid att stänga minkfarmerna. Det är läge att avveckla den storskaliga grymma och antibiotikaspäckade djurindustrin och ändra kostvanorna till mindre kött och mera grönt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.