Hoppa till huvudinnehållet

Nu pålas det för Karlstads nya arenastad

Publicerad:
Här ska den nya inomhusarenan för främst friidrott växa fram. Bakom projektledaren Sixten Westlund syns en av de brunnar som ska borga för att all elektronik i arenan ska fungera.
Här ska den nya inomhusarenan för främst friidrott växa fram. Bakom projektledaren Sixten Westlund syns en av de brunnar som ska borga för att all elektronik i arenan ska fungera. Foto: HP Skoglund

Projektledaren Sixten Westlund blickar ut över det som ska bli Sannafältets sportcenter.

– Vi kommer att lägga ner mycket jobb på något som blir till nytta för många människor, konstaterar han medan en pålningsmaskin frenetiskt och högljutt penetrerar marken där inomhusarenan ska växa fram.

I dag går det knappt att skönja var idrottsarenorna ska ligga utan allt är mest en enda stor arbetsplats. Projektet inleddes tidigt i våras med trädröjning. Nu går arbetet med arenastaden, som ska rymma en konstgräsplan, en inomhusarena, en utomhusarena, kastplaner och eventuellt i framtiden en ny fotbollsarena, in i en ny fas. De närmaste veckorna slås betong- och stålpålar ner i marken för att ge en stabil grund för inom- och utomhusarenan.

– Det kan upplevas som störande. Vi har skickat ut ett brev till boende i Södra Råtorp med vilka tider som gäller för pålningen, säger Sixten Westlund.

De närboende till Sanna sportcenter kan inte undgå att höra att det pågår pålningsarbeten för inomhusarenan. Även marken för utomhusarenan ska pålas innan jul.
De närboende till Sanna sportcenter kan inte undgå att höra att det pågår pålningsarbeten för inomhusarenan. Även marken för utomhusarenan ska pålas innan jul. Foto: HP Skoglund

Pålningen startade för en vecka sedan. Hittills är det ingen som hört av sig och klagat på ljudnivån.

– Vi pålar båda arenorna i ett svep, sedan gör vi halt för utomhusarenan, berättar Westlund.

Efter årsskiftet börjar betongplattan för inomhusarenan gjutas. I februari räknar Sixten Westlund med att resa pelare och takbalkar, därefter följer väggarna.

– Arenan ska vara klar i februari 2022. Det är en realistisk tidsplan.

Innebär det att IF Göta kan börja planera för en invigningstävling i februari 2022?

– (skratt..) Nej, inte i februari. Men väl i mars, svarar Westlund.

Projektledaren Sixten Westlund pekar ut var huvudläktaren till utomhusarenan placeras samt var entrén från Norra fältet ska ligga.
Projektledaren Sixten Westlund pekar ut var huvudläktaren till utomhusarenan placeras samt var entrén från Norra fältet ska ligga. Foto: HP Skoglund

Han visar var rundbanorna (sex banor på 200 meter), sprintbanorna (åtta banor på 60 meter) och rakbanan på 120 meter placeras.

– Rakbanan är främst tänkt för träning, men det finns möjlighet till tidtagning. Det blir sex banor.

Ett dussin brunnar med tillhörande kablar sticker upp ur marken på valda platser. De borgar för att elektroniken fungerar i arenan.

– Vissa rör är tomma, där ska tv kunna dra sina slangar. Andra rör fylls med fasta installationer så att man kan visa ungdomstävlingar digitalt eller ha elektroniska resultattavlor för till exempel längdhopp, förklarar Westlund.

Inomhusarenan blir godkänd för 1 500 personer. Det är inklusive aktiva och ledare vid arrangemang. En utdragbar teleskopläktare rymmer 960 sittande åskådare medan den fasta läktaren har 70 sittplatser. Det finns också utrymme för provisoriska läktare.

– Men totalen får aldrig överstiga 1 500 personer, förklarar Westlund.

Den här veckan ska värmeslingorna till konstgräsplanen läggas ut. De sex belysningstornen är redan på plats.
Den här veckan ska värmeslingorna till konstgräsplanen läggas ut. De sex belysningstornen är redan på plats. Foto: HP Skoglund

Arenan har en budget på 133,5 miljoner. För utomhusarenan, som placeras mellan inomhusarenan och Friskis och Svettis, har politikerna klubbat 139 miljoner och för konstgräsplanen, som hamnar söder om Friskis och Svettis, är det avsatt 24 miljoner.

Den här veckan börjar värmeslingorna komma på plats. Belysningstornen reser sig redan över anläggningen som är tänkt att få en jordläktare för 300 personer. Konstgräset rullas ut när våren kommer. Preliminärt ska planen tas i bruk i maj. Enligt den första tidsplanen – som justerades eftersom detaljplanen blev överklagad – skulle konstgräsplanen stå klar i november.

– Jag tycker det är synd att den inte blev klar som det var sagt. När vi väl har dragit i gång med arbetena för arenorna har vi följt tidsplanerna. Vi håller även budgeten, säger Westlund.

Arenaområdet får tre parkeringsplatser utöver den för besökande till Friskis och Svettis. Parkeringsplatsen vid entrén från Sanna allé, och den parallellgata som byggs. rymmer 140 fordon. Det går även att parkera norr och öster om konstgräsplanen, totalt 180 platser.

– Vid stora arrangemang på utomhusarenan parkerar man på Norra fältet. Det blir en entré åt det hållet plus en entré från Infanterigatan. Behövs det kan man ta in bortasupportrar från en entré från Sanna allé, berättar Sixten Westlund.

Det är stora ytor som avsätts för Sannafältets sportcenter. Närmast projektledaren Sixten Westlund ska inomhusarenan ligga.
Det är stora ytor som avsätts för Sannafältets sportcenter. Närmast projektledaren Sixten Westlund ska inomhusarenan ligga. Foto: HP Skoglund

De två nya gator som tillkommer på området blir enkelriktade. Ingen utfart planeras mot Sanna allé.

Utomhusarenan beräknas stå klar i slutet på augusti 2022. Tänkt invigning i september. Planerna på hybridgräs är skrotade. Det blir naturgräs.

– Friidrottens kastgrenar (slägga, kula, spjut och diskus) skulle göra för stor påverkan på ett hybridgräs, motiverar Sixten Westlund.

Artikeltaggar

KarlstadNyheterSanna sportcenterSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.