Nej till religiösa friskolor

Ledare
PUBLICERAD:
Skolundervisning ska inte bygga på vare sig Koranen eller Bibeln.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Skolinspektionen har beslutat att stänga friskolan Nya kastets skola i Gävle. Skolan har fortfarande koppling till religiös extremism och eleverna riskerar att utsättas för radikalisering, enligt beslutet. Återigen väcks frågan om ett förbud mot konfessionella skolor ska införas.

Socialdemokraterna är för ett förbud. Utbildningsminister Anna Ekström och inrikesminister Mikael Damberg varnade förra hösten för att de religiösa friskolorna kan bli en giftig cocktail som kan bli ett hot mot Sveriges säkerhet.

Nu konstaterar Mikael Damberg tillsammans med justitieminister Morgan Johansson på DN Debatt att ett intensivt arbete från Säkerhetspolisen har lett till att fem utbildningar har stängts och att hundratals elever har räddats undan radikalisering.

Nya kastets skola är ett exempel. Skolan är inte registrerad som konfessionell, men har en inofficiell muslimsk profil. Den tidigare ägaren hade enligt Säpo kopplingar till islamistiska extremistnätverk. Ett ägarbyte har inte ändrat förhållandet. Den nya ägaren är en bulvan för den förre.

Utbildningsminister Anna Ekström är nöjd. ”Extremism och kriminalitet ska rensas ut ur den svenska skolan”, skriver hon i en kommentar och gläds åt att Skolinspektionen har fått skarpare verktyg med nya bestämmelser om ägar- och ledningsprövning.

Samverkan med Säpo är viktig för att stoppa den farliga indoktrineringen. Men i dag vet ingen hur många religiösa friskolor det finns. De kan gå under radarn.

”Extremism och kriminalitet ska rensas ut ur den svenska skolan”, skriver utbildningsminister Anna Ekström i en kommentar till att en friskola tvingas stänga.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

De fyra januaripartierna är överens om att ett etableringsstopp för nya religiösa friskolor ska införas 2023. Den statlige utredaren Lars Arrhenius kom i januari fram till ett stopp skulle kunna krocka med andra internationella lagar och konventioner.

Men ett förbud mot konfessionella friskolor skulle inte vara ett hot mot religionsfriheten. Det rimliga är att all undervisning i svenska skolor är fri från konfessionella inslag, inte bara som nu i de kommunala skolorna.

Barn ska inte utsättas för ensidig religiös påverkan under skoldagen. De ska slippa könsuppdelade lektioner och ideologisk indoktrinering. Vad som händer i hemmet är däremot familjens ensak.

Ministerduon Damberg-Johanssons debattartikel fick DN:s ledarsida att gå bananas och anklaga regeringen för ”vildsint retorik och inkompetent praktik”. DN:s ledarsida förnekar sig inte. Den står stadigt på friskolornas sida i alla väder.

Tack och lov finns det en annan liberal ledarsida som har en annan syn på det svenska skolsystemet. Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg har länge kritiserat hur vinstintresset fått styra skolan.

Hon har invänt mot borgerlighetens naiva syn på välfärden som en marknad vilken som helst. Redan 2012 jämförde hon på ledarsidan skolans värld med Vilda västern, med fri etableringsrätt, fri betygssättning och fria vinstuttag. Ingenting har förändrats sedan dess.

Det är inte bara de religiösa friskolornas framtid som bör ifrågasättas. Hela skolsystemet behöver en grundlig renovering, vilket inte minst tisdagens utmärka debattartikel i VF visar. Läs gärna vad Per Skålén, professor i företagsekonomi vid Karlstads universitet, skriver om du har missat det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.