Företag får förlängt coronastöd

Näringsliv | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Mats Persson ekonomiskpolitisk talesperson i Liberalerna. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Företagen kan räkna med mer omställningsstöd.
Regeringen föreslår att stödet förlängs med tre månader.

Förlängningen av stödet är ett resultat av förhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet.

– Företagen måste ha hjälp för att kunna övervintra krisen, så att människor har ett jobb att gå till, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

"Oerhört viktigt stöd"

Omställningsstödet infördes i våras på grund av att företag drabbats hårt av coronapandemin. Men det gällde bara fram till och med juli.

Överenskommelsen mellan regeringen, C och L innebär att företag kan söka stödet även för augusti, september och oktober.

Stödet riktar sig till företag som tappat minst 50 procent av sin omsättning under de tre månaderna jämfört med samma period 2019. Som mest kommer ett företag att kunna få 30 miljoner kronor.

– Det här är ett oerhört viktigt stöd företag som har det väldigt tufft och det är väldigt träffsäkert, säger Mats Persson.

Överenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna innebär också att företag kan få anstånd med skatteinbetalning i ett år. Det handlar till exempel om arbetsgivaravgifter och moms.

Utökad anståndstid

Företagen har redan möjlighet att få anstånd med skatteinbetalningar till mars nästa år. Regeringen föreslår nu att anståndstiden kan utökas med ytterligare ett år. Företagen måste dock ansöka om det och beviljas förlängning om inte "särskilda skäl" talar emot det.

– Väldigt många företag, omkring 100 000 har använt sig av denna möjlighet. Om inte anståndet förlängs så skulle de riskera att behöva betala in skatten till våren mitt en fortsatt kris, säger Persson.

Han tillägger att både en förlängning av omställningsstödet och skatteanståndet står högt upp på företagarorganisationernas önskelista.

Peter Wallberg/TT

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.