Insändarna: Lokalvårdarna är viktiga i coronatider

Insändare
PUBLICERAD:
"Vi har tidigare inom äldreomsorgen, innan det blev gruppboende, alltid haft en anställd lokalvårdare, som med sin unika kunskap vårdade våra lokaler och var 'en av oss'."
Foto: Terje Bendiksby
I slutet av 2019 bekräftade man i Kina ett nytt coronavirus som kunde smitta människor.

Man trodde att smittspridningen startat från djur till människa på en marknad, men snart upptäcktes att det även smittade mellan människor.

Den 11 mars blev det av WHO klassat som en pandemi och den pågår fortfarande, vilket innebär att vi ska fortsätta begränsa oss och vidta de åtgärder som rekommenderas.

Med den erfarenhet vi nu har av hur snabbt en smitta kan spridas från land till land, så är det viktigt att vi tänker till runt hygien och smittspridning, att vi gör vårt bästa för att skydda oss.

Våra äldre som vårdas inom kommunens äldreomsorg är en riskgrupp, själva kan de inte alltid upprätthålla vare sig avstånd eller god hygien, självklart får de stöttning av personalen gällande detta.

Men jag anser att kommunernas särskilda boenden även ska ha en egen lokalvårdare anställd, inte bara för någon timme, utan en lokalvårdare som tillhör boendet och arbetsgruppen.

Det ska inte vara en lokalvårdare som på kortast möjliga tid utför det nödvändigaste.

Det ska vara en lokalvårdare som har tillräckligt med tid att vårda lokalerna på rätt sätt, för att förhindra smittspridning och hålla rent.

En lokalvårdare som är utbildad för sitt uppdrag, som är stolt över sin insats och som får känna sig som en viktig del i arbetslaget runt vårdtagaren.

Vi har tidigare inom äldreomsorgen, innan det blev gruppboende, alltid haft en anställd lokalvårdare, som med sin unika kunskap vårdade våra lokaler och var ”en av oss”.

Som visste precis vad som gällde vid olika smittor, vid magsjukeutbrott etcetera.

Allt var inte sämre förr, det finns värdefull erfarenhet och kunskap att ta vara på från gången tid, dags att se allt arbete inom äldreomsorgen som viktigt, även hur lokalerna sköts/vårdas.

Ingen skugga ska falla över de som idag har uppdraget, för de gör alltid sitt bästa utifrån sina förutsättningar, all heder till dom.

Men jag ser många fördelar med lokalvårdaren som finns kvar på boendet, det blir även en extra resurs som ser och säger några ord till de boende och en enorm tillgång när olika smittor florerar.

Jag behöver väl knappas nämna att i min fiktiva verksamhet Tusensköna anställdes en lokalvårdare direkt som vi öppnade ett SÄBO.

Fru B direkt från hjärtat utan filter

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.