Hoppa till huvudinnehållet

Valsarnas truppbygge klart – prioriterar ekonomin

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Valsarna räknar med att det kommer bli åka av nästa säsong – oavsett med eller utan publik.
Valsarna räknar med att det kommer bli åka av nästa säsong – oavsett med eller utan publik. Foto: HP Skoglund

Elitserien i speedway hålls fortsatt stängd för upp- och nedflyttning. Samtidigt har Valsarna gjort förändringar i förartruppen som kommer vara en billigare sådan jämfört med förra säsong.

– Ekonomin är det viktigaste just nu, säger Steve Lennartsson.

Coronapandemin såg till att allsvenskan i speedway aldrig kom till start. Eftersom serien inte kunde köras inför publik stod majoriteten av klubbarna bakom beslutet att stänga ner säsongen 2020.

Hur förutsättningarna blir kommande säsong är fortsatt oklart.

Men redan nu har elitserien beslutat att fortsatt stänga serien för upp- och nedflyttning.

Tanken från Valsarnas sida är att återtåget ska ske 2022.

– Det är ett stort steg för att det ska bli rätt. Problemet med banan, corona och organisationen måste bli bättre på många ställen. Det gäller även funktionärer och ekonomin som är det absolut viktigaste. Att gå upp och sedan ramla ner och vara pank är inget roligt. I nuläget påverkar elitseriens beslut inte oss, säger Steve Lennartsson.

Billigare trupp

Men det som påverkar är arbetet med truppen.

Förra säsongen kunde Valsarna prestera en stjärnfylld trupp med bland annat Victor Palovaara, Tomas H Jonasson och Kenneth Hansen i spetsen.

Kommande säsong kan Steve Lennartsson avslöja att det kommer ske en del förändringar i laget.

– Någon eller några kommer säkert vara kvar. Men i nuläget handlar mycket om ekonomi både för klubben och förarna. Det kommer komma in en del yngre killar som är duktiga. Jag vill inte nämna några namn innan vi offentliggör allt, men laget är nästan klart.

Trots att Värmlandsklubben lär tappa en del tongivande förare så räknar man fortfarande med att vara ett topplag i allsvenskan.

– Men sedan kommer vi inte gasa ihjäl oss för det. Vi räknar med att de viktigaste sker 2022. Nästa år är ekonomin a och o. Man behöver inte vinna allsvenska för att gå upp heller, det enda som vi behöver presentera är en god ekonomi så att vi fixar att köra på högsta nivån.

”Då måste vi omförhandla”

Huruvida den allsvenska säsongen, som vanligtvis startar i maj, kommer kunna köras inför publik är fortsatt oklart. Skulle de nuvarande publikrestriktionerna på 50 åskådare gälla även då så behöver Valsarna se över förartruppen ännu en gång.

Men Steve Lennartsson räknar inte med att ännu en speedwaysäsong kommer ställas in.

– Nej, det har jag väldigt svårt att se. Denna gång är alla klubbar och förare bättre förberedda. Vi har upplevt det här eländet ett helt år. Men skulle restriktionerna ligga kvar så måste vi som klubb omförhandla med förarna då det helt plötsligt handlar om andra pengar. Kan vi inte ta in publik så kan inte förarna få den ”normala” ersättningen.

Artikeltaggar

Kenneth HansenSpeedwaySteve LennartssonTomas H JonassonValsarnaVictor Palovaara

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.