Hur djupt kan Trump sjunka?

Ledare
PUBLICERAD:
Protester utanför stadshuset i Phoenix, Arizona.
Foto: Matt York
Donald Trumps möjligheter att sitta kvar som president krymper allt mer. Väljarna har redan sagt sitt och vill skicka ut honom från Vita huset. Joe Bidens försprång är ointagligt. Trumps skandalösa vägran att acceptera läget är livsfarlig. Det kan sluta riktigt illa.

Trumps tal natten till fredag var inte lika spontant som talet på valnatten. Men budskapet var det samma, det här gången läst långsamt från ett manus:

– Om man räknar de giltiga rösterna så vinner jag enkelt. Om man räknar de ogiltiga rösterna, så kan de försöka att stjäla valet från oss.

President Donald Trump talar om valfusk och ogiltiga röster utan att presentera några bevis.
Foto: Pablo Martinez Monsivais

Han lade fram olika teorier om demokratiskt valfusk och konspirationer, utan att presentera några som helst bevis. Flera tv-bolag avbröt direktsändningen efter hans uppenbara lögner. CNN:s granskande reporter David Dale kallade talet Trumps värsta sedan han tillträdde.

För Donald Trump finns ingen nedre gräns. Han är som en diktator beredd att göra vad som helst för att behålla makten. Han skrek om att stoppa rösträkningen i de stater han ledde i, däremot såg han gärna att de frivilliga valarbetarna fortsatte räkna i stater där han låg under.

Anklagelserna om valfusk är absurda. Skulle även republikanska guvernörer, som Brian Kemp i Georgia, fuska när Trumps stora försprång i delstaten på fredagsförmiddagen vände till Bidens fördel? Trumps skandalösa beskyllningar är också en förolämpning mot många tusentals hårt arbetande rösträknare.

Internationella valobservatörer från OSSE avfärdar Trumps uttalanden som ogrundade och varnar för att det ”skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner”. Ja, den risken är uppenbar, men det bryr sig inte Trump om. Misstro och konspirationsteorier sprider han gärna, bara de gynnar honom själv. Hans väljare är med honom vad som än händer.

Det hörs protester från vissa republikanska politiker, men inte från de tyngsta namnen. Kongressledamoten Adam Kinzinger twittrade att alla röster måste räknas, uppmanade alla att inte sprida falsk information och varnade för att ”det här är på väg att bli vansinnigt”.

Ja, varningen är befogad. Trumps supportrar står utanför vallokalerna och skriker om att rösträkningen ska stoppas. Hans son Donald Trump Junior skriver på Twitter att "det bästa för USA:s framtid är för Donald Trump att gå ut i totalt krig över det här valet för att avslöja alla bedrägerier, fusk, döda/inte längre boende i delstaten-röster, som har pågått allt för länge".

Donald Trump Jr vill att landet förbereder sig för ”totalt krig”.
Foto: John Bazemore

”Totalt krig”? Supportrarna i högermilitanta grupper som Proud Boys står redo tungt beväpnade. Måtte det inte gå så långt som till väpnat våld, utan att det blir ett fredligt maktövertagande i januari.

Först ska Trumps jurister försöka rädda honom. De har all rätt i världen att begära omräkning av rösterna i stater där marginalen är liten. De kan försöka driva processer i de stater där Trump förlorat, och tonläget är högt.

Trumps egen advokat Rudy Giuliani hävdar att Joe Biden kan ha röstat 5 000 gånger i Pennsylvania, en stat han inte ens är skriven i. De ser hjärtspöken överallt, och dessvärre tror Trumps supportrar på allt som presidenten och hans hantlangare säger.

Joe Biden låter som en president ska låta. Sansad och lugn, inväntande ett slutresultatet.
Foto: Carolyn Kaster

Men att de skulle hitta felräkningarna eller rent valfusk i sådan omfattning att det skulle ändra slutresultatet är osannolikt. Förhoppningsvis får Joe Biden flytta in i Vita huset 20 januari. Han låter åtminstone som en riktig president, sansad och lugn, i sina tal under och efter valnatten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.