• idag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -6°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Politikerna ignorerar vårdnadshavare och pedagoger

Insändare
PUBLICERAD:
"'Barn är tåliga' säger vi ibland som någon form av ursäkt när vi vet att våra vuxna behov har fått förtur."
Foto: Pontus Lundahl/TT
Det jag blir allra mest ledsen och orolig över är inte det faktum att en förändring kan vara på gång, som flera av Hammarös politiker gått ut med ”är en mänsklig reaktion och något som kommer lägga sig”.

Nej, det jag blir mest ledsen och på djupet orolig över är vad det är för ledarskap i Hammarö kommun? Var är demokratin?

Vi föräldrar har försökt få svar på våra frågor så många gånger nu. Vi kämpar för det käraste vi har. Våra små barn. Men ni ger oss inga svar.

Hammarös politiker är inte intresserade av att på djupet förstå och sätta sig in i våra frågor och argument. Många svarar inte ens på våra mail. De få som svarar kommer endast med överslätande kommentarer som ”ni vet vad ni har, men inte vad ni får”.

En politiker gick även ut med uttalandet att ”ni inte har kommit med några andra förslag på upplägg, än att stänga er avdelning”.

Men hade du, kära politiker läst alla vårdnadshavares mail till dig så hade du fått ta del av ganska många olika förslag på lösningar vid detta lag. För att hjälpa till med att hitta förslag på lösningar och samverka tillsammans med er politiker är nämligen något som vi som vårdnadshavare i allra högsta grad är intresserade av. Det har vi varit ganska tydliga med sedan ni droppade denna nyhet på Nwt.

Men att ni inte är intresserade av att samverka med varken oss vårdnadshavare, pedagoger eller skyddsombud, för våra gemensamma barns skull i denna ”barnkommun”, det är rent skamligt.

Ni politiker ignorerar, tystar ner och sätter ”munkavel” på pedagoger som inte får säga något till någon.

Vi vårdnadshavare öppnar upp till ett samarbete tillsammans med er, ger förslag på olika lösningar.

Älskade pedagogerna försöker så gott de kan att stå upp för barnens skull, efter allt de under denna resa fått utstå från er.

Barnen. Klumpen i magen som jag nu gått runt med i några veckor blir större när jag nu ska skriva detta. Det är barnen som än så länge lyckligt ovetandes springer in på förskolan med glada leenden och ser fram emot en ny dag med sina älskade anknytningspersoner på förskolan, sina kompisar de ska leka med vid ”snigelstigen” ute på gården, intill den gula villan under dagen. Idag är dom glada, men om vi blir tvungna att lägga ert beslut i deras små smutsiga händer en dag efter förskolan, då kommer de antagligen bli helt förkrossade till en början, men sedan till slut snällt hänga på, för att de inte har något val.

Barn anpassar sig när vuxna behöver eller vill flytta. Barn anpassar sig när vuxnas kärlek tar slut. Barn anpassar sig till att vara på förskolan när föräldrar vill eller måste jobba. Barn anpassar sig till nya omständigheter och utvecklar strategier för att kunna förhålla sig till det som sker omkring dem. Barn anpassar sig när de bryts upp från sammanhang och relationer. ”Barn är tåliga” säger vi ibland som någon form av ursäkt när vi vet att våra vuxna behov har fått förtur.

Vi ska verkligen inte bara glädjas över denna överlevnadsinstinkt hos dem utan också påminna oss om det farliga med den. Vi ska stanna upp och förfasas lite över hur lätt vi får dem att göra så som vi behöver. Instinkten och förmågan är inte bara bra utan också det yttersta beviset på deras hjälplöshet. De följer oss och de beslut vi fattar för att de måste. De överlever inte utan oss.

Och det är därför vi vårdnadshavare nu måste stå upp för dem. Föra deras talan! För att ni politiker inte har med barnperspektivet, har intresse i barnkonventionen eller tar del av riskanalyser som gjorts.

Att man gör felaktiga beslut ingår i livet för både vuxna och barn. Men att veta när man valt fel riktning, erkänna sitt misstag och vända om, det är när man vinner förtroende och växer.

Backar inte Hammarö kommun i detta beslut, utan menar att det är på detta sätt de vill leda sin kommun.

Då ger ni oss vårdnadshavare inget annat val än att gräva djupare och ta detta vidare. För vi kommer aldrig sluta strida för våra barns rättigheter och er politikers skyldigheter.

Hammaröförälder

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.