• idag
  18 jan
  -2°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.1 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kan vinden vända åt vänster?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jonas Sjöstedt har lämnat över partiledarrollen till Nooshi Dadgostar.
Foto: Jessica Gow
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt lämnar över till Nooshi Dadgostar och flyttar till Vietnam för att starta kafé. 35-åriga Dadgostar hyllade de svenska bruksorterna och industriarbetarna i sitt första tal som partiledare. De ska lockas vänsterut i en ny strategi. Bra tänkt, men svårare att göra.

På papperet ser Jonas Sjöstedts åtta år som partiledare framgångsrika ut. Valresultatet 2018 gav hyfsade åtta procent. I senaste DN/Ipsos nådde partiet elva procent och i förtroendemätningarna bland partiledarna ligger Sjöstedt i topp.

Han har varit en vass och rolig debattör. Han har tvättat bort kommuniststämpeln som hängde kvar under Lars Ohly. Ändå betraktar Centern och Liberalerna fortfarande V som ett ytterlighetsparti.

Det är obegripligt att jämföra V med SD. Att slåss för gratis busskort för unga, trygghet på jobbet och rättvisa skatter är inte extremt.

Förra mandatperioden fick partiet en hel del uträttat i budgetuppgörelser med den rödgröna regeringen. Nu har januariavtalet stoppat partiet från avgörande inflytande. Det har de bara fått när de gått ihop med M, KD och SD, inte världens roligaste sällskap för en vänsterledare.

Dadgostar hyllade Grums, Degerfors, Sandviken och alla landsbygdens bruksorter i sitt premiärtal som partiledare. Hon talade mindre om feminism, antirasism och hbtq-frågor, ämnen som annars är Vänsterpartiets hemmaplan.

Det var en medveten prioritering. Det är bland LO-medlemmarna partiet vill växa. Då kan det vara läge för lite välförtjänt smicker.

– Vi har kanske världens bästa industriarbetare, De gör en ovärderlig insats, förklarade Dadgostar.

Hon har rätt i att skogen och stålet har byggt Sverige starkt. Men de nya fabrikerna behöver allt färre anställda på golvet. Antalet tjänstemän ökar samtidigt. I dag är Saco och TCO tillsammans större än LO.

Att vinna över missnöjda S-väljare inom LO-förbunden lär inte bli så svårt. Besvikelsen över Stefan Löfvens hantering av las-frågan är stor hos de mer militanta fackförbunden och inom partiets vänsterfalang. Och Dadgostar låter som en sosse lät för några årtionden sen.

En rödgrön kannibalism hjälper dock inte om målet är en majoritet där vänstern har inflytande efter nästa val. Då måste man vinna över väljare från högersidan, framför allt från Sverigedemokraterna.

Men LO-medlemmarna har vänt både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ryggen. I senaste valet fick V nio procent av LO-folkets röster. Sverigedemokraterna lockade var fjärde LO-medlem.

I Grums fick V bara 5,5 procent i riksdagsvalet, SD 23,2 procent. Vänsterpartiet har blivit mer av ett hippt storstadsparti för intellektuella studenter och tjänstemän. På Södermalm i Stockholm fick partiet 16,4 procent mot SD:s 8,5 procent.

Ska vinden kunna vända rejält åt vänster krävs att den politiska debatten handlar om annat än kriminalitet och invandring. Men frågor om arbetslivets villkor, välfärdens förutsättningar och skattesystemets effekter på jämlikheten får tyvärr inte plats när agendan i alltför stor utsträckning sätts av borgerliga politiker och borgerliga medier.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.