Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Många ska samsas i nya Fredricelund

Publicerad:
Fredricelund är ett paraplynamn.
Fredricelund är ett paraplynamn. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Anledningen till att den nya byggnaden får namnet Fredricelund och inte Fredricelundsskolan är att den nya byggnaden kommer att innehålla flera olika verksamheter och inte enbart vara en skola, skriver stadsbyggnadsdirektör Ingrid Näsström i en replik till insändaren "Att trolla bort ett villaområde", i VF 29/10.

Det nya namnet är alltså ett paraplynamn för de olika verksamheterna som kommer att samsas i den nya byggnaden.

Vad gäller namngivning av andra platser, områden, gator, kvarter, torg och landsbygdsadresser är det stadsbyggnadsnämnden som fastställer namnen som namnberedningen föreslår. För att säkerställa att namnförslagen blir så bra som möjligt finns ett antal kriterier för namnberedningen att utgå ifrån. Namnen ska vara unika i kommunen, ge återkoppling till platsen, vara lätta att skriva och uppfatta, vara korrekta språkligt och inte vara löjliga eller frånstötande. Dessutom ska de inte vara namn på nu levande personer och gärna ha en tradition.

Namnberedningen håller just nu på att genomföra en översyn av våra stadsdelar, dess namn och geografiska gränser. Denna översyn presenteras i dagarna. I arbetet har varje stadsdelsnamn fått en beskrivning av varför namnet valts och merparten av dem har även fått en kulturhistorisk bakgrund. Det är i den kulturhistoriska bakgrunden som äldre gårdsnamn och platsens historia tydliggörs och kan vägas in i namnvalet.

Artikeltaggar

Ingrid NäsströmInsändareKarlstad