Hoppa till huvudinnehållet

Man gripen: Sköts i benet efter attack mot polis

Publicerad:
Polis spärrade på tisdagsmorgonen av ett område i Grums i väntan på tekniker.
Polis spärrade på tisdagsmorgonen av ett område i Grums i väntan på tekniker. Foto: Peter Bäcker

När polisen skulle ta upp en anmälan om skadegörelse möttes de av en hotfull beväpnad man som gick till attack i villaområdet i Grums. Polisen tvingades freda sig genom att skjuta verkanseld mot mannen.

– Vi har en person gripen, säger Ulrika Sundström, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Karlstad.

Det var vid 04-tiden på tisdagsmorgonen som polisen larmades till villaområdet i Grums med anledning av en skadegörelse.

– Insatsstyrkan kallades till platsen efter att patrullen hade anlänt, säger Diana Qudhaib, presstalesperson på polisen region Bergslagen.

Detta med anledning av att bostadens ägare, en man i 40-årsåldern, uppträdde i det närmaste psykotiskt. Enligt uppgifter till VF ska psykisk ohälsa ligga bakom mannens agerande och han är sedan tidigare väl känd av polisen.

– Mannen kom ut från sin bostad och gick till angrepp mot polispersonalen. Han var beväpnad med ett tillhygge.

Polisen valde då att skjuta verkanseld för att freda sig själva. Mannen träffades i benet och fördes med ambulans till sjukhuset i Karlstad.

Klockan 09.15 anlände polisens tekniker till villaområdet i Grums.
Klockan 09.15 anlände polisens tekniker till villaområdet i Grums. Foto: Peter Bäcker

– Vi håller nu på att samla ihop all personal och ta hand om dem, säger Diana Qudhaib.

Polisen spärrade av ett större område på framsidan till den aktuella bostaden och strax efter klockan 09 anlände teknikerna för att påbörja en brottsplatsundersökning och säkra spår. Flera förbipasserande Grumsbor stannade till med sina bilar och frågade vad som hade hänt på området, andra skakade på huvudet och fortsatte.

Frihetsberövade mannen

Under förmiddagen kunde Ulrika Sundström, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Karlstad, bekräfta att man frihetsberövat mannen.

– Vi har en person gripen och har en pågående förundersökning. Den är åklagarledd, säger hon och fortsätter:

– Det vi gör från polisens sida är dels avrapportering, dels omhändertagandet av berörd personal.

Mannen är nu misstänkt för grovt hot mot tjänsteman, försök till grovt våld mot tjänsteman och skadegörelse.

Enligt en nyinkommen kommuniké från Region Värmland kommer mannen opereras för skottskadan under dagen. Tillståndet bedöms som allvarligt men inte livshotande.

Mannen har sedan tidigare ställts inför rätta för flera olika brott.
Mannen har sedan tidigare ställts inför rätta för flera olika brott. Foto: Peter Bäcker

Förra året åtalades den skottskadade mannen för olaga hot, detta efter att ha skickat närmare 100 sms till en annan man. Innebörden av samtliga ska ha varit att mannen skulle få stryk, att fem man skulle gå genom hans dörr och att han "kommer vara i ett hav av blod på golvet".

En kvinna och en yngre man ska även ha blivit utsatt för ofredande då mannen skickade drygt 60 meddelanden under ett dygn till var och en av dem. Han har även domar på sig för flera fall av misshandel.

Inga poliser ska ha kommit till fysisk skada vid skottlossningen.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDiana QudhaibFörsök till våld mot tjänstemanGrovt hot mot tjänstemanGrumsPolisenRegion VärmlandSkadegörelseUlrika Sundström

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.