Coronadrabbat Leksand föll: "Påverkade oss"

Ishockey
PUBLICERAD:
Fredrik Forsberg gjorde mål mot sin moderklubb när HV71 tog säsongens första bortaseger. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Efter fem raka bortaförluster blev det sjätte gången gillt för HV71. Laget tog säsongens första bortaseger mot ett coronadrabbat Leksand som besegrades med 3–1.
Det är klart att det påverkade oss, sade Leksandstränaren Björn Hellkvist.

Bara några timmar före nedsläpp offentliggjorde Leksand att laget drabbats av sitt första bekräftade positiva covid-19-fall. Dalalaget blev därmed det fjärde SHL-laget som redovisat positiva fall.

Den smittade spelaren har isolerats och båda lagen var överens om att matchen ändå skulle spelas. Totalt saknades fyra spelare i Leksand, däribland SHL:s poängligaledare Marek Hrivik, så fler kan vara smittade. Klubben väntar på fler testresultat.

Leksand mötte Djurgården, som drabbats av flera fall, för bara en vecka sedan. Leksands lagläkare Enrico Mansfeld hoppas att det första positiva fallet inte ska vara början på fler.

-Att vi spelade mot Djurgården och de hade smittade spelare, det är spekulationer. Jag vet inte, det kan komma från överallt. Vi ser en ökning av covidfall i Leksand också. Vi förväntar oss fler fall, det här drabbar alla, säger han.

"Kan aldrig veta"

TT: Tycker du som läkare att det är vettigt att spela just nu?

-Jag tycker att SHL jobbat fram ett fint protokoll. Följer man de rutinerna ska det vara rätt säkert att spela. Samtidigt kan vi aldrig veta om vi har någon på isen som är smittad. De finns några som är assymptomatiska, de kan vi inte hitta om vi inte låser in dem på hotell och gör två test i veckan. Det finns alltid en osäkerhetsfaktor i det här. Drabbas våra spelare blir de väldigt lindrigt smittade, men de kan bidra med att sprida det i samhället, säger han.

Sjätte gången gillt

HV71 är så sakteliga på väg uppåt efter att det topptippade laget fått en dålig start på säsongen. Men på bortaplan hade Jönköpingslaget inte plockat en enda poäng på fem försök.

Det skulle bli sjätte gången gillt.

Leksandsfostrade Fredrik Forsberg – lillebror till NHL-stjärnan Filip – har varit glödhet i säsongsstarten och sköt 1–0 för HV71 med ett snabbt skott i sin första match mot sin gamla klubb på SHL-nivå.

Hans namne i Leksand, Fredrik Forsberg, kvitterade med HV-kaptenen Simon Önerud kunde göra 2–1 i slutet av andra trots att Leksand haft ett stort spelövertag.

Malmö bröt svit

Alldeles i början av den tredje, efter 29 sekunder, kom dessutom 3–1 genom Linus Fröberg, framspelad av Simon Önerud som noterade sin tredje assistpoäng för kvällen. En annan segerorganisatör var målvakten Hugo Alnefelt som tog 44 av 45 skott.

Efter fem raka förluster bröt Malmö sviten hemma mot Skellefteå. Det blev seger med 3–2 efter straffar sedan Ponthus Westerholm avgjort.

Malmö lämnade över jumboplatsen till coronadrabbade Linköping som är två poäng bakom men har två matcher färre spelade.

Göran Sundberg/TT

Anders Hansson/TT