Har du också släppt taget?

Ledare
PUBLICERAD:
Trångt på både tågperronger, sjukhus och krogar. Inte konstigt att vi ser att smittspridningen fått ny fart.
Foto: Johan Nilsson/TT
Coronautvecklingen går åt fel håll och vette sjutton om svenskarna orkar göra något åt det på egen hand. Vi är vuxna människor som inte pallar att följa enkla, om än inskränkande, regler.

Vi har tröttnat på att hålla avstånd, sitta hemma och inte träffa släkt och vänner. Så trots att Folkhälsomyndigheten inte lättat på några förhållningsregler, har alltfler av oss lämnat av dem bakom oss.

Jobba hemifrån om vi kan? Nä, chefen tycker det är bättre om vi är på jobbet.

Inte resa i onödan? Jo, men det är ju höstlov snart…

Inte trängas i butiker? Det är trots allt lönehelg - och man vill ju gärna se lite folk.

Inte gå på fester eller kalas? Äsch, en middag med släkten kan väl omöjligen räknas? Med barn och barnbarn blir vi bara elva personer…

Flera gymnasieskolor, som öppnade igen vid höstterminen, bommar igen flera utbildningar efter smitta upptäckts. Nu får eleverna plugga på distans ett tag igen.

Nej, vi klarar tydligen inte ens av att inte trängas inne på sjukhusen. Där regioner och kommuner lättat på besöksregler har man på mer än ett ställe tvingats backa.

Det beskriver samtidigt hela den här pandemin: Om inte alla sköter sig får det negativa konsekvenser för alla.

Det är därför tråkigt men inte direkt överraskande att antalet smittade återigen ökar dramatiskt i världen och kurvorna även här i landet på flera håll, i 17 av 21 regioner, vänt uppåt igen. Värmland är en av dessa.

Snabb smittspridning i Uppsala ledde i veckan att länet är först ut i landet att få skärpta riktlinjer av Folkhälsomyndigheten för hur man ska förhindra smittspridning.

Men det är ju faktiskt inte bara där man fått skärpta regler. Lite under radarn har det ju nyligen införts nya förhållningsregler för personer som bor i ett hushåll med någon som har bekräftad covid-19.

Det är den enskilda läkaren som beslutar om förhållningsregler om inte regioner inför egna lokala regler för hela regionen, något Folkhälsomyndigheten gett lokala myndigheter praktiskt taget fritt spelrum att göra.

I exempelvis Västernorrland betyder de lokala förhållningsreglerna att om någon där hemma är bekräftat coronasjuk så måste du som bor i samma hushåll jobba eller studera hemifrån under sju dagar. Inte “om du känner dig krasslig”. Inte “om det funkar med jobbet eller skolan”. Nej, det är just regler det handlar om.

Kan du inte jobba hemifrån, ja får du ansöka om smittbärarpeng från Försäkringskassan, förklarar regionen på sin hemsida.

Ändå får samma personer fortfarande gå ut och handla mat och får lämna och hämta barn på förskola och skola. Mindre barn får nämligen fortsatt gå till förskola, skola och fritids.

Kanske borde regionerna nu ta i ytterligare lite till när de ändå ger möjlighet. Hade det kanske varit vettigare att köra sju dagars strikt karantän för alla i ett bekräftat coronahushåll istället för att dra ut på pandemin med halvmesyrer?

Inte minst blir det svårt att få svenskarna att förstå allvaret när det samtidigt kommer väldigt motsägelsefulla besked från andra håll om att pandemin nog ändå håller på att blåsa över.

Försäkringskassan återgår till gamla krav på läkarintyg vid sjukskrivning och vård av barn från månadsskiftet, Arbetsförmedlingen kräver in aktivitetsrapporter från arbetslösa, SJ börjar fylla tågen lite mer och skidorterna förbereder för en anstormning av höstlovslediga resenärer.

Det är inte läge att släppa taget än.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.