Hoppa till huvudinnehållet

Duo döms för rå hammarmisshandel i Hagfors

Publicerad:
Polisen fick säkra en hel del bevisning efter den blodiga och utdragna misshandeln i Hagfors tidigare i somras.
Polisen fick säkra en hel del bevisning efter den blodiga och utdragna misshandeln i Hagfors tidigare i somras. Foto: HP Skoglund

Mannen väcktes i sin egen bostad och blev därefter grovt misshandlad med olika tillhyggen.

En man och en kvinna har nu fått sina domar för dådet.

Man överfölls med hammare i sömnen – misstänkt relationsdrama bakomTvå häktade för HagforsmisshandelHammare användes vid grov misshandel i Hagfors

Flera personer från Gärdet i Hagfors slog larm tidigt på morgonen den 3 juli på grund av en pågående misshandel. På gatan utanför sina bostäder hade de sett hur två personer attackerat en 46-årig man som låg i en stor blodpöl vid trottoarkanten.

Larmet till polisen kom vid 08-tiden och när patrullerna kom till platsen såg de inte röken av någon man, men däremot flera bevis på att någonting hade hänt.

Efter lite letande fann man mannen uppe på en vind, rejält blodig och med flera skador i huvud och ansiktet. Han fördes med ambulanshelikopter till Centralsjukhuset i Karlstad och sa till en början att han hade varit full, trampat snett på trottoarkanten, ramlat omkull och slagit i huvudet. Men polisen insåg snabbt att historien var påhittad.

Flera vittnen såg hur den 46-åriga mannen blev misshandlad ute på gatan av två personer.
Flera vittnen såg hur den 46-åriga mannen blev misshandlad ute på gatan av två personer. Foto: HP Skoglund

I själva verket hade mannen vaknat av att en 31-årig man tagit sig in i hans bostad via balkongen, beväpnad med en hammare. Han ska ha frågat varför 46-åringen varit otrogen och därefter påbörjat den grova misshandeln. Mannen ska därefter ha fått skölja av sig blodet innan de gick ut på gatan.

Där anslöt en 33-årig kvinna, offrets ex, och tillsammans fortsatte de misshandeln av 46-åringen. Enligt polisens förundersökning och åklagaren ska duon ha använt kniv, hammare och knogjärn för att orsaka skadorna på mannen.

– Efter att han har blivit misshandlad förs han in i kvinnans lägenhet där han får göra en swishöverföring på 4 000 kronor. Om det är frivilligt, tvång eller om det finns en skuld är oklart. Det är mer stödbevisning över vad jag anser har inträffat, har åklagaren Henrik Lundh tidigare berättat för VF inför rättegången.

Flera vittnen såg hur kvinnan svingade hammaren mot 46-åringen huvud.
Flera vittnen såg hur kvinnan svingade hammaren mot 46-åringen huvud. Foto: Polisen

En 33-årig kvinna och den 31-åriga mannen greps kort därpå i kvinnans bostad, vars vind man hade funnit offret på. Den förstnämnda har nekat helt till brott, mannen har sagt att han varken kan erkänna eller förneka på grund av minnesluckor och kraftig påverkan.

– Kvinnan och målsägande har tidigare haft ett förhållande och det är motivbilden som jag ser det.

Duon ställdes inför rätta för två veckor sedan och på fredagen föll domen mot de båda: Kvinnan döms till tre och ett halvt års fängelse för grov misshandel och ringa narkotikabrott.

Mannen döms även han till fängelse i tre och ett halvt år, men för grov misshandel, grovt hemfridsbrott och ringa narkotikabrott. I domen skriver tingsrätten bland annat att man "anser att den grova misshandeln har ett straffvärde som klart överstiger minimistraffet för grov misshandel. Tingsrätten anser vidare att det inte finns anledning att i straffmätningshänseende göra skillnad på de båda tilltalade".

Tillsammans ska de betala 55 950 kronor i skadestånd till 46-åringen.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarGrov misshandelGrovt hemfridsbrottHagforsHenrik LundhRinga narkotikabrottVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.