Hoppa till huvudinnehållet

71-åring åtalas för grov våldtäkt mot barn

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
En 71-årig man åtalas vid Värmlands tingsrätt för grov våldtäkt mot barn.
En 71-årig man åtalas vid Värmlands tingsrätt för grov våldtäkt mot barn. Foto: Peter Bäcker

En 71-årig man åtalas för grov våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Enligt åklagare Cecilia Aronsson ska handlingarna jämställas med ett samlag.

– Han var försvunnen en kort stund innan han sökte hjälp, säger hon.

Mannen har suttit häktad i knappt fyra veckor. Åtalspunkterna daterar emellertid sig tillbaka till tiden mellan 2015 och 2017 och har skett på en mindre ort i Värmland.

Enligt stämningsansökan har den åtalade ”visat särskilt hänsynslöshet genom att vid upprepade tillfällen förgripa sig på en målsägande som han är närstående till och som vid tillfällena stått under hans tillsyn”.

– Jag vill inte uttala mig om vilken relation det är mellan parterna, säger Cecilia Aronsson.

Mannen förnekar handlingarna under åtalspunkten grov våldtäkt mot barn men ”medger de faktiska omständigheterna beträffande sexuellt ofredande”.

– Under den punkten går han med på att han gjort det jag påstår, men han tycker inte att det är brottsligt. Det andra förnekar han helt, förklarar Cecilia Aronsson.

I samband med att mannen fick vetskap om brottsmisstankarna under våren 2020 gjorde han sig oanträffbar.

– Han var försvunnen en kort stund innan han sökte hjälp, säger Aronsson.

Att mannen sökte akut psykiatrisk hjälp är en del av bevisföringen. Flera vittnen är kallade för att berätta om sina iakttagelser i samband med att mannen delgavs misstanke om brott. Flickan kommer att ge sin berättelse i två förinspelade videoförhör.

Rättegång hålls inom två veckor.

Artikeltaggar

Brott & blåljusCecilia AronssonNyheterPolisenVärmlands länVärmlands tingsrättÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.