Hoppa till huvudinnehållet

Ingen utredning om stadshusaffären

Publicerad:
Utredningen om stadshusaffären är nedlagd innan den ens börjat.
Utredningen om stadshusaffären är nedlagd innan den ens börjat. Foto: Håkan Strandman

Det blir ingen polisiär granskning av försäljningen av stadshuset i Karlstad. Åklagare har redan lagt ned ärendet.

– Det inleddes inte ens någon förundersökning, säger åklagaren Stefan Wessberg.

Det var i förra veckan som försäljningen av stadshuset polisanmäldes av en privatperson i kommunen. Anmälaren ville att polis och åklagare skulle genomföra en omfattande granskning av alla turerna kring affären och utreda om någon form av brott begåtts av ett antal namngivna politiker och tjänstemän.

Någon omfattande granskning har dock inte genomförts, utan ärendet lades i stort sett omedelbart ned. Enligt åklagaren Stefan Wessberg finns det inget brott att utreda.

– Eftersom det är anmält som tjänstefel så är det bara tjänstemän som kan dömas, för politiker finns det ett uttryckligt undantag för politiker. Tanken med det är att politiker ska stå till svars för sina beslut på valdagen, säger han.

"Verkställt beslut"

Och även om flera tjänstemän nämns i anmälan så är det främst en som skulle kunnat vara aktuell för brottet tjänstefel, enligt Stefan Wessberg: Hans Wennerholm, dåvarande teknik- och fastighetsdirektör, vars namn står på köpeavtalet.

– Men min bedömning där är att han inte själv haft befogenhet att sälja fastigheten på egen hand, utan att han bara har verkställt det beslut som förtroendevalda har beslutat om, säger han.

I den polisanmälan som lämnats in i ärendet står det inte uttryckligen att det är tjänstefel som anmälts. Och när VF talade med anmälaren så menade han att det kunde röra sig om flera olika typer av brott, som till exempel trolöshet mot huvudman eller mutbrott, vilket även politiker kan dömas för.

Det har dock inte åklagaren tagit någon hänsyn till.

– Nej, polisen har rubricerat detta som tjänstefel och något annat har jag inte prövat, säger Stefan Wessberg.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHans WennerholmKarlstadStadshusaffärenStefan Wessberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.