Hoppa till huvudinnehållet

Campingmordet: 77-årig make döms till fängelse

Publicerad:
Polisen larmades till campingplatsen i Kil på natten den 22 juni i år.
Polisen larmades till campingplatsen i Kil på natten den 22 juni i år. Foto: Peter Bäcker

Han ställdes inför rätta, misstänkt för att ha bragt sin fru om livet genom strypning i parets gemensamma husvagn.

Under torsdagen dömdes den 77-åriga Kilsbon till fängelse i åtta år för mord.

– Man har inte tagit hänsyn till den situation han befann sig i, säger försvarsadvokaten Mats Hellman.

Ett par dagar efter att Frykenbadens camping i Kil firat midsommar besökte två av de äldre stammisgästerna ett nyanlänt par från Västkusten. Det bjöds på vin och whiskey, vilket ledde till att en av dem, en 77-årig man från trakten, tappade balansen och föll över campingbordet.

Hans hustru sedan 56 år blev enligt flera vittnen sur på mannens uppförande och att han hade druckit sig så full. Hon gick hem till deras husvagn.

Mannen i sin tur fick hjälpas tillbaka till campingplatsen där en del tumult uppstod då kvinnan vägrade släppa in honom.

– Hon sa att "han kommer inte in, han får ligga här ute" och "han ska inte dricka så mycket när han äter så mycket mediciner", berättade den närmaste grannen under rättegången.

Strax efter klockan ett på natten hörde grannarna 77-åringen tala i telefon. Minuterna senare blev det fullt pådrag på campingen då både polis och ambulans anlände till platsen. Kvinnan anträffades död i sin säng, bragd om livet.

Den första tekniska undersökningen av campingplatsen genomfördes under en heldag. Bland annat fann teknikerna hundratals blodstänk vid sovdelen.
Den första tekniska undersökningen av campingplatsen genomfördes under en heldag. Bland annat fann teknikerna hundratals blodstänk vid sovdelen. Foto: Peter Bäcker

Maken greps misstänkt för att ha mördat henne. Som bevisning fanns bland annat larmsamtalet, där han påtagligt berusad berättade för SOS-operatören att han strypt henne.

– Hon är död. Jag hoppas att hon är död för den där kärringa är…ja.

Sedan den dagen har han nekat till brott och hävdat självförsvar; att hustrun sparkat och slagit på honom under mordnatten medan han försökte freda sig.

– Jag tog tag runt halsen och skakade henne innan jag släppte. Jag kanske höll i 30 till 40 sekunder och sa att "nu ger du dig med slöinga". Sedan såg jag att hennes armar låg still och att något var fel. Då ringde jag direkt, berättade mannen med tårar i ögonen under rättegången för två veckor sedan.

Åklagare Rebecca Hällgren yrkade att mannen skulle dömas till mellan 18 år upp till livstids fängelse, försvaret att han skulle släppas på fri fot, alternativt dömas för grov misshandel och vållande till annans död.

Halverar straffet

Under torsdagen föll domen mot den 77-åriga mannen. Straffet landade på åtta år i fängelse för mord.

Rätten skriver bland annat att man "finner att skäl finns att göra en kraftig reduktion av fängelsestraffets längd på grund av [77-åringens] mycket höga ålder". Domstolen menar också att det finns skäl nog att underskrida det lägsta fängelsestraff som finns för mord, som är tio år, just på grund av mannens ålder tillsammans med det faktum att det rör sig om ett mycket långt fängelsestraff.

Man anser även att mannen har befunnit sig i en nödvärnssituation då han blivit utsatt för slag och sparkar, men att det inte varit tal om något livshotande våld och att 77-åringen därmed "brukat mer våld än vad som är tillåtet enligt bestämmelserna om nödvärn".

– Jag är nöjd med att tingsrätten dömer den tilltalade för mord, men tycker att det utdömda fängelsestraffets längd är för kort, säger åklagaren Rebecca Hällgren.

Hon nämner även att det lutar åt att hon kommer överklaga domen i påföljdsdelen.

Än är det för tidigt för att börja prata om en överklagan till hovrätten, menar mannens försvarsadvokat Mats Hellman.
Än är det för tidigt för att börja prata om en överklagan till hovrätten, menar mannens försvarsadvokat Mats Hellman. Foto: Peter Bäcker

Försvarsadvokaten Mats Hellman var inte heller nöjd med tingsrättens beslut.

– Vi tycker inte att de bedömt rubriceringen och uppsåtsfrågan riktigt. Sedan har de godtagit nödvärnsinvändningen och det har inte åklagaren lyckats motbevisa. Det är en riktig bedömning, säger han och fortsätter:

– Sedan i excessfrågan – om han kunde besinna sig – tycker vi inte att man har gjort rätt bedömning. Man har inte tagit hänsyn till den situation han befann sig i. Slagen, misshandlad och hade ont. Riktigt ont, han har klagat mycket över smärta. Han är gammal och behövde gå och lägga sig i sin säng, utmattad. Sedan slår hon honom hela tiden. Hans uppsåt har ju varit att få henne sluta slå, inte beröva henne livet.

Vad har din klient sagt om domen?

– Han är inte glad, inte nöjd. Oavsett om man kanske tycker att det är en rejäl förkortning av fängelsestraffet för mord så är det inte vad han tycker att han har gjort.

Mats Hellman berättar även att det är för tidigt att börja tala om en överklagan som ska in till hovrätten inom tre veckor.

– Det avgör vi inte här och nu.

Mannen ska stanna i häktet tills domen vinner laga kraft.

Läs mer:

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mordmisstänkt 77-åringCampinggrannar hördes om mordnatten: ”Skrek, sedan blev det tyst”Fullsatt och känslofyllt när mordrättegång inleddesKvinna dödades på camping – nu åtalas 77-årige makenUtredde nervgiftsinjektioner på mordofferMordmisstänkt har behövt vårdMordmisstänkt 77-åring fortsatt häktadOmhäktning av misstänkte campingmördarenMisstänkta mordet: ”Betydligt mer berusad än normalt”77-åringen häktad misstänkt för mord – hävdar självförsvarÅklagaren om mordhäktningen: ”Hållas en hel del förhör”Åklagaren om misstänkta campingmordet: "Han har inte haft uppsåt att döda"Mordmisstänkt nekar till brott: ”Inte haft något uppsåt”

Artikeltaggar

Brott & blåljusFängelseKilMats HellmanMordPolisenRebecca HällgrenVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.