SD gillar inte regnbågar

Ledare
PUBLICERAD:
Gärna ännu fler Prideflaggor framför regionens hus.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sverigedemokraterna i regionfullmäktige tror på allvar att Prideflaggan används för att stänga folk ute. De har inte förstått nånting, men det var kul att deras försök att stoppa en flagga i regnbågens färger slutade med fyra gånger så många flaggor.

En myndighets flaggpolicy brukar normalt inte vara en het fråga, men Sverigedemokraterna har gjort det till en sådan. SD-styrda Sölvesborg var först med ett förbud mot kommunal flaggning med regnbågsflaggan. Hörby följde nyligen efter, men det fick Svenska kyrkan mitt emot kommunhuset att i stället hissa Prideflaggan.

I Region Värmlands fullmäktigedebatt hävdade partiet att en regnbågsflagga utanför Regionens hus skulle vara ett avsteg från myndighetens krav på objektivitet och att den är ”politisk laddad”.

Ja, om man inte ställer upp på alla människors lika värde blir den så klart politiskt laddad. För det är ju inte i första hand flaggan SD är emot. De ogillar mångfald och tolerans överhuvudtaget.

Partiet är liksom de nationalistiska vännerna i Polen och Ungern genomsyrat av homofobi och att dela i människor i ”vi” och ”dom”. De är inte det minsta inkluderande.

Därför är det glädjande att partiets försök att stoppa en enda flagga en dag om året i stället slutade med att Prideflaggan ska hissas även utanför sjukhusen i Karlstad, Arvika och Torsby den 17 maj varje år på den internationella hbtq-dagen. Det får gärna flaggas på ännu fler ställen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.