"Tôrpern" sålde inte alla fordon han köpte.
– Nu säljer vi en del av pappas privata bilsamling, berättar sonen Lars Sundin.
Lennart Johansson lade grunden till en förmögenhet genom sin bilskrot i Rackstad och ett framgångsrikt entreprenörskap inom fordonsbranschen. Han var även en stor bilälskare och grundare av Arvikas Fordonsmuseum.
– Vi anade faktiskt inte hur många bilar pappa hade köpt på sig, och ställt undan på fyra, fem orter vid sidan av Arvika.
Hundra veteranbilar
Det rör sig om närmare hundra veteranbilar av skiftande kvalitet.
– När vi hade samlat alla i en fabrikslokal i Jössefors insåg vi syskon att tresiffrigt blev för mycket. Vi skulle behöva göra oss av med en hel del.
Ungefär hälften.
Nu går det bort på auktion.
– Jag skulle tippa att det rör sig om ungefär 50 bilar från 1933 till 2005. Mestadels ovanliga modeller från 1920- och 1930-talet men även en del från 60-talet.
Förtjust i Mercedes
– Pappa hade inget direkt favoritmärke, hans bilintresse var brett. Men jag vet att han var väldig förtjust i Mercedes Mannheim och Rolls Royce, ögonstenen, som står på Arvika Fordonsmuseum.
"Tôrpern" dog i slutet av februari i år, inte mer än 71 år gammal men efter en tids sjukdom.
Lars Sundin, vd och ägare av Rackstad bil och delar, kallar pappans samlade bilar för ett kulturarv. En samling av värde naturligtvis, kuriosa och ytterligheter.
– De vanliga bilmodellerna var inget för honom. Jag tror själv att han skulle ha hållit flera Mercedes från 60- och 70-talet högt.
Exempelvis en Mercedes 220 SE Coupé från 1963, en VW Karman Ghia Typ 3 från 1965 och en risig (!) Porsche 356 från1964
Många av bilar har varit undanställda i mer än 40 år.
Nu ska de säljas på auktion, av externa firman Bilweb Auctions som visar dem i Perfektas förra fabrik i Jössefors på fredag eftermiddag. Från tre till åtta på kvällen.
– ”Tôrparn” tyckte att en del bilar var för fina för att skrotas, men heller inte riktigt i skick för att visas på fordonsmuséet i Arvika, förklarar auktionist Michael Luft.
Budgivningen på nätet avslutas torsdagen den 29 oktober.
– Vi räknar med stort intresse, inte minst från Norge eftersom vi har med flera så kallade ”russebilar”* på auktionen, berättar Michael Luft.
Norska studenters festbilar sägs vara unika samlarobjekt eftersom de är antika, orörda och kompletta från 1920-talet.
Rätt vis att sälja
Lars Sundin och hans syskon valde en neutral auktionist istället för att sälja av bilarna själva. Av rättviseskäl.
– På det sättet får alla samma möjlighet att bjuda på bilarna som förhoppningsvis hamnar hos engagerade samlare. Det är bättre än att det står för många här, anser sonen som onekligen går i pappas fotspår.
Som entreprenör, affärsman och samlare. Omedvetet, påstår Lars.
– Jag har bara köpt på mig tre bilar till i sommar.